Ambassadeur Beek
.jpg)
Bij de aanleg van de nieuwe daken van ruitersportcentrum Beek zijn niet alleen zonnepanelen geplaatst, maar ook alle hemelwaterafvoeren afgekoppeld van het riool. “Dat wordt nu opgevangen in grote watertanks waarmee we de toiletten doorspoelen, de paarden verzorgen en de rijbakken besproeien,” vertelt Lei Geraedts. “Dus kom vooral eens een kijkje nemen in ons prachtige familiebedrijf.”
Ambassadeur Stein
.jpg)
“Toen we toch onze dakgoot en regenpijpen moesten vernieuwen, was dat de ideale gelegenheid om de afwatering anders te regelen” vertellen Piet en Ria Houben uit Stein. Ze maakten een afspraak met afkoppeladviseur Jan Heffels om het regenwater op te vangen in de eigen tuin. Er werden regentonnen aangesloten met een overloop naar de vijver. Daarmee leverden ze met subsidie van de gemeente een bijdrage aan een duurzamere wereld. “In deze tijden is natuurlijk iedere bijdrage meegenomen.”
Tuinarchitect
.jpg)
“Wanneer de intentie er is om het eigen regenwater te beheren is de uitvoering al half geslaagd,” vertelt Nic Smeets. Als tuinarchitect ontwerpt tuinen van schets tot driedimensionale tekeningen met inrichtings- en beplantingsplannen. Bij de aanleg van tuinen houdt hij zoveel mogelijk rekening met de waterloop en of het verwerken van regenwater in de eigen tuin. “Het zomaar weg laten lopen van regenwater in het riool is natuurlijk zonde wanneer je dat water ook kunt gebruiken voor de bomen en planten.” Daarom vindt hij het ontzettend leuk om voor een drietal subsidieaanvragers in de regio Westelijke Mijnstreek gratis een Waterklaar tuinontwerp te maken.
Ambassadeur Sittard-Geleen

De droge zomers van de laatste jaren hadden Theo Schulpen al overtuigd om aan de slag te gaan. “Maar eerlijk is eerlijk, de subsidiemogelijkheid heeft dat proces versneld,” aldus Theo. Daarom heeft hij het dak bij de renovatie van zijn bijzondere huis in de binnenstad van Sittard afgekoppeld en een grindkoffer in de voortuin gemaakt. De extra bomen die nu geplant kunnen worden maken de plek waar hij woont nog specialer.
Afkoppelen? Neem contact op met Jan Heffels

“Bij afkoppelen geven we het regenwater terug aan de natuur. De planten profiteren van dit schone water dat anders nutteloos naar het riool wordt afgevoerd,” vertelt Jan. Hij werkt sinds 2018 met veel plezier als afkoppeladviseur voor de regio Westelijke Mijnstreek waar hij al heel zijn leven woont. Na het uitvliegen van beide dochters met zijn vrouw en trouwe viervoeter Rowi. Hoewel Jan zijn 40 jarig ambtsjubileum nadert, geeft hij aan zeker niet eerder te stoppen dan de subsidieregeling die in ieder geval tot 31 december 2023 loopt. “Er is nog veel werk aan de winkel,” aldus Jan.