Ga naar de inhoud

Afkoppelen in de gemeente Sittard-Geleen

Clouds
Gepubliceerd op: 17-11-2022

Weet water speelt want het komt uit de lucht vallen. We kennen allemaal de lange perioden van droogte waarin water schaarser wordt of juist perioden van hevige regenval met overstromingen tot gevolg. In de regio Westelijke Mijnstreek zijn verschillende inwoners aan de slag gegaan met het afkoppelen van de regenpijp van het riool om het hemelwater op te vangen in de eigen tuin. In natte perioden wordt het gemeentelijk riool daarmee ontlast en in droge perioden zorgt een hogere grondwaterstand voor een groenere tuin. De gemeente Sittard-Geleen helpt inwoners door het aanbieden van advies op maat waarmee je ook nog eens subsidie kunt aanvragen.

Afkoppelen
Nic en Mia Larosch wonen in het mooie plaatsje Born, een gezellig kerkdorp van de gemeente Sittard-Geleen. “We zijn hier 40 jaar geleden komen wonen vanwege Nics baan bij PTT Sittard” vertelt Mia. Inmiddels genieten ze hun pensioen en de drie kinderen zijn de deur uit. Ze wonen in een fijn vrijstaand huis met een voor een achtertuin vol groen en bomen met een prachtige vijver. “Omdat de grond soms erg droog is, zochten we naar een oplossing.” Nic vertelt: “door de Waterklaarborden in de tuin van kennissen raakten we geïnteresseerd in het afkoppelen van het regenwater van het riool. We hebben we daarom informatie bij de gemeente opgevraagd. Jan Heffels, afkoppeladviseur van de regio Westelijke Mijnstreek, nam contact met ons op.”

Subsidie
Na het plannen van een afspraak bezocht Jan de familie Larosch “Hij heeft de situatie bekeken en ons goed geadviseerd zodat we aan de slag konden gaan”, aldus Mia en Nic. “We hebben zelf een waterreservoir geplaatst, een drainageslang ingegraven en een overloop naar de vijver aangelegd.” Het reservoir wordt als buffer gebruikt om regenwater op te vangen om in droge perioden het grondwater en de vijver aan te vullen. Nic vertelt: “Jan heeft verder alles prima geregeld. Na het werk in de tuin hebben we foto’s ingediend en inmiddels is alles naar tevredenheid afgehandeld. De subsidie maakt het natuurlijk extra aantrekkelijk.”

Aan de slag
Daarom gaan we samen aan de slag om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige middelen en een gunstige subsidieregeling maak je jouw tuin waterklaar en verklein je de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin ligt binnen handbereik. Wil jij je tuin ook Waterklaar maken? Maak direct een afspraak met de afkoppeladviseur via jan.heffels@sittard-geleen.nl. Én doe je dat vóór 5 december dan zou de Sint je ook nog eens een gratis regenton kunnen schenken!

Afkoppelen in de gemeente Sittard-Geleen
Back to top

contact

Kalender calendar-icon