Ga naar de inhoud

Tuindigitaal ontwerpt Waterklaar

Clouds
Gepubliceerd op: 12-04-2023

Weet water speelt want het komt uit de lucht vallen. We kennen allemaal de lange perioden van droogte waarin water schaarser wordt of juist perioden van hevige regenval met wateroverlast als gevolg. In de regio Westelijke Mijnstreek zijn verschillende inwoners zelf aan de slag gegaan met het afkoppelen van de regenpijp van het riool om het hemelwater op te vangen in de eigen tuin. In natte perioden wordt het gemeentelijk riool daarmee ontlast en in droge perioden zorgt een hogere grondwaterstand voor een groenere tuin. De gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein helpen inwoners door het aanbieden van advies op maat en je kunt er ook nog eens subsidie aanvragen.

Waterklaar tuinontwerp
De 68-jarige tuinarchitect Nic Smeets woont met zijn vrouw aan de rand van Geleen-Oost met een prachtige ecologische tuin uitlopend richting Daniken. De tuin is ca. 2000 m² groot en heeft een aantal vijverpartijen, waterdoorlatende paden en veelal natuurlijke begroeiing. We hebben de tuin volledig waterklaar ingericht,” vertelt hij. Nic zit al zo’n 50 jaar in het groen. “Vroeger had ik een eigen hoveniersbedrijf met personeel, maar mede om gezondheidsredenen ben ik daarmee in 2017 gestopt.” Als zzp-er houdt hij zich voor zijn bedrijf Tuindigitaal nu voornamelijk bezig met het tekenen en ontwerpen van tuinen. Dit kan zich beperken tot een schetsontwerp, maar ook een driedimensionale tekening met een volledig inrichtings- en beplantingsplan is mogelijk. Tegenwoordig doet hij dit werk niet meer aan een tekentafel maar digitaal op de Ipad. Het benodigde adres wordt kadastraal opgespoord en vervolgens wordt op de maatvoering van die ondergrond een nieuw plan geschetst. “En dat doe ik graag Waterklaar,” aldus Nic. “Daarom vind ik het ook ontzettend leuk om voor een drietal subsidieaanvragers in de regio Westelijke Mijnstreek gratis een Waterklaar tuinontwerp te maken.” Mensen die voor 24 april een subsidieaanvraag indienen bij hun gemeente maken kans op zo’n professioneel tuinontwerp van Nic Smeets. De prijswinnaars worden op Koningsdag bekend gemaakt.

Zelf water opvangen
“Bij de aanleg van tuinen houdt ik zoveel als mogelijk rekening met de waterloop en het verwerken van regenwater in de eigen tuin,” vertelt Nic. Dit kan door het aanleggen van waterpartijen maar ook door het creëren van een goede waterdoorlatende bodem. “Die is vaak eenvoudig en kostenbesparend aan te leggen met bouwpuin of grind dat al rond de woning aanwezig is.” Hij vervolgt: “het weg laten lopen van regenwater in het riool is natuurlijk sowieso zonde wanneer je het ook kunt gebruiken voor de bomen en planten.” Bij verwerking van afgekoppeld water werkt hij met een basiswaarde van ca. 30 liter opvang per m² tuingrond. Bij normale regenbuien is dat voldoende. Met hoogwater door extreme buien houdt hij rekening door te zorgen voor een overloop. Dit kan zijn naar de borders of open water zoals een vijver. Als dat onvoldoende is in enkele gevallen naar het riool. “Voor elke tuin is een passende oplossing te bedenken,” aldus Nic. Zo is het mogelijk een watertank of buffer in te graven om regenwater te bergen voor hergebruik. Voor het optimaal benutten van de tuinruimte kan het gewenste tuinhuis daar bovenop worden geplaatst. “Wanneer de intentie er is om het eigen regenwater te beheren, is de uitvoering al half geslaagd.” Mocht je meer willen weten over de tuinontwerpen van Nic kijk dan op Tuindigitaal.

Zet een kroon op je tuin
Maak je tuin ook Waterklaar. Ga naar jouw gemeentepagina voor subsidie of maak direct een afspraak met de afkoppeladviseur via jan.heffels@sittard-geleen.nl. Én doe je dat vóór 24 april dan maak je kans op een gratis Waterklaar tuinontwerp. We verloten er drie op Koningsdag.

Tuindigitaal ontwerpt Waterklaar
Back to top

contact

Kalender calendar-icon