Ga naar de inhoud

Afkoppelen in de gemeente Stein

Clouds
Gepubliceerd op: 18-04-2023

Weet water speelt want het komt uit de lucht vallen. We kennen allemaal de lange perioden van droogte waarin water schaarser wordt of juist perioden van hevige regenval met wateroverlast als gevolg. In de regio Westelijke Mijnstreek zijn verschillende inwoners zelf aan de slag gegaan met het afkoppelen van de regenpijp van het riool om het hemelwater op te vangen in de eigen tuin. In natte perioden wordt het gemeentelijk riool daarmee ontlast en in droge perioden zorgt een hogere grondwaterstand voor een groenere tuin. De gemeente Stein helpt inwoners door het aanbieden van advies op maat en je kunt er ook nog eens subsidie aanvragen.

Afkoppelen
De inmiddels gepensioneerde leraar Piet Houben woont met zijn vrouw Ria in Stein. Hij is geboren en getogen in dit fijne dorp met haar lange historie. “Wij gaan hier niet meer weg,” aldus Piet. Ze wonen in een heerlijke bungalow omgeven door veel planten, struiken en bomen. “We delen de tuin met horden vogels, waar we veel plezier van hebben.” De kleine vijver maakt dat ook kikkers en padden regelmatig hun pad kruisen. Ze wonen er inmiddels ruim twintig jaar. Piet vertelt: “Toen we toch onze dakgoot en regenpijpen moesten vernieuwen, was dat de ideale gelegenheid om de afwatering anders te regelen. We vonden het zonde om het water, dat in de zomer zo hard nodig, weg te laten lopen in het riool. Er werden regentonnen aangesloten met een overloop naar de vijver. Die loopt dan wel eens vol, maar wij hebben nog geen plant horen klagen.”

Subsidie
Na onderzoek op de website van de gemeente, werd er telefonisch een afspraak gemaakt met afkoppeladviseur Jan Heffels. “We hadden een prettig gesprek over de praktische aanpak” aldus Piet. Jan wees hen daarnaast op de subsidiemogelijkheid voor het afkoppelen. Piet vertelt: “In deze tijden is natuurlijke iedere bijdrage meegenomen.” Ze zijn aan de slag gegaan met het aanbrengen van 13 meter nieuwe regengoot waaraan 2 afvoerpijpen zijn verbonden. Ook zijn er irrigatiekanaaltjes in de tuin gegraven. Daardoor is er meer spreiding van waterlozing in de tuin. De komende periode wordt bekeken hoe de waterafvoer verloopt. Mogelijk moet er nog een afvoer bij of moeten de kanaaltjes dieper. “De praktijk zal het leren, we juichen nog niet te vroeg” aldus Piet. “Maar de eerste indrukken zijn prima. Wij vonden het de moeite waard om aan de slag te gaan. En een fijne bijdrage aan een duurzamere wereld hoeft dus niet per sé duur te zijn.”

Zet een kroon op je tuin
Maak je tuin ook Waterklaar. Ga naar de subsidiepagina van jouw gemeente of maak direct een afspraak met de afkoppeladviseur via jan.heffels@sittard-geleen.nl. Én doe je dat vóór 24 april dan maak je kans op een gratis Waterklaar tuinontwerp. We verloten er drie op Koningsdag.

Afkoppelen in de gemeente Stein
Back to top

contact

Kalender calendar-icon