Ga naar de inhoud

Afkoppelen in de gemeente Beek

Clouds
Gepubliceerd op: 21-04-2023

Weet water speelt want het komt uit de lucht vallen. We kennen allemaal de lange perioden van droogte waarin water schaarser wordt of juist perioden van hevige regenval met wateroverlast als gevolg. In de regio Westelijke Mijnstreek zijn verschillende inwoners zelf aan de slag gegaan met het afkoppelen van de regenpijp van het riool om het hemelwater op te vangen in de eigen tuin. In natte perioden wordt het gemeentelijk riool daarmee ontlast en in droge perioden zorgt een hogere grondwaterstand voor een groenere tuin. De gemeente Beek helpt inwoners door het aanbieden van advies op maat en je kunt er ook nog eens subsidie aanvragen.

Afkoppelen
Het ruitersportcentrum Beek bestaat al ruim veertig jaar. De inmiddels zeer moderne manage bestaat uit twee grote rijhallen, 30 paardenboxen en een kantine. De stallen, boxen en rijbak worden verhuurd en er zijn lessen en wedstrijden voor paarden en pony’s. Tijdens de wedstrijddagen worden regelmatig tenten voor extra ruimte bij geplaatst. In 2004 is het hele complex door de inmiddels 70 jarige Lei Geraedts overgenomen. Samen met zijn vrouw is hij nog volop actief in de manage. Zijn dochter runt de lessen en wedstrijden van de pony’s. Lei vertelt: “in 2018 hebben we in samenwerking met Essent de asbestdaken vervangen en zonnepanelen geplaatst. Hiermee wordt voldoende energie opgewerkt en de overcapaciteit wordt terug geleverd aan de energiemaatschappij.” Bij de aanleg van de nieuwe daken moesten ook de hemelwaterafvoeren worden vernieuwd. In overleg met de gemeente is gekeken naar de mogelijkheden voor het hergebruik van het regenwater. Het wordt nu opgevangen in grote watertanks van 25.000 en 17.000 liter. “Dat water gebruiken we nu voor het doorspoelen van de toiletten het verzorgen van de paarden en het besproeien van de rijbakken,” aldus Lei.

Subsidie
De voorbereiding en de uiteindelijke werkzaamheden zijn in nauw overleg met de gemeente Beek uitgevoerd. Afkoppeladviseur Paul Janssen adviseerde hen en zorgde voor de administratieve afwikkeling voor het aan aanvragen van subsidie. Lei vertelt: “alleen maar lof en tevredenheid over deze samenwerking.” Hij heeft zelf ook een financiële duit in het zakje moeten doen, maar gelet op de spaarzaamheid van het water in combinatie met de positieve impact op de waterhuishouding had hij dit er graag voor over. De uitvoering van het werk is in twee fases uitgevoerd, eerst de ene hal en later de andere. De afkoppelwerkzaamheden en de aansluitingen heeft de hij zelf verzorgd. Het grondwerk en het plaatsen van de tanks is door professionele bedrijven uitgevoerd. “Ik ben tevreden over het eindresultaat,” aldus Lei. “Het is wel jammer dat bij langere perioden van droogte de tanks leeg raken en bij extreme regenval overlopen. Maar gelukkig komt dat niet zo vaak voor.” Voor het afkoppelen heeft hij niet zoveel tips aan anderen. Hij zou wel meer mensen willen uitnodigen om paard te komen rijden. “Voor vijfentwintig paarden beschikt onze stal nog slechts over vijf volwaardige ruiters. Dus ben je gek op paarden dan heten wij je van harte welkom in ons prachtige familiebedrijf.”

Zet een kroon op je tuin
Maak je tuin ook Waterklaar. Ga naar de subsidiepagina van jouw gemeente of maak direct een afspraak met de afkoppeladviseur via jan.heffels@sittard-geleen.nl. Én doe je dat vóór 24 april dan maak je kans op een gratis Waterklaar tuinontwerp. We verloten er drie op Koningsdag.

Afkoppelen in de gemeente Beek
Back to top

contact

Kalender calendar-icon