Ga naar de inhoud

Afkoppelen? Neem contact op met Jan Heffels

Clouds
Gepubliceerd op: 17-11-2022

Weet water speelt want het komt uit de lucht vallen. We kennen allemaal de lange perioden van droogte waarin water schaarser wordt of juist perioden van hevige regenval met overstromingen tot gevolg. In de regio Westelijke Mijnstreek zijn verschillende inwoners aan de slag gegaan met het afkoppelen van de regenpijp van het riool om het hemelwater op te vangen in de eigen tuin. In natte perioden wordt het gemeentelijk riool daarmee ontlast en in droge perioden zorgt een hogere grondwaterstand voor een groenere tuin. Jan Heffels, afkoppeladviseur, helpt inwoners met advies op maat en het aanvragen van subsidie.

Afkoppelen
“Bij afkoppelen geven we het regenwater terug aan de natuur. De planten profiteren van dit schone water dat anders nutteloos naar het riool wordt afgevoerd,” vertelt Jan. Hij werkt sinds 2018 met veel plezier als afkoppeladviseur voor de regio Westelijke Mijnstreek waar hij al heel zijn leven woont. Na het uitvliegen van beide dochters met zijn vrouw en trouwe viervoeter Rowi. Hoewel Jan zijn 40 jarig ambtsjubileum nadert, geeft hij aan zeker niet eerder te stoppen dan de subsidieregeling die in ieder geval tot 31 december 2023 loopt. “Er is nog veel werk aan de winkel,” aldus Jan. “Te veel regenwater komt nog steeds in het riool terecht. Los van het feit dat het rioolstelsel dat vele water niet altijd kan verwerken, wordt relatief schoon water met vuil stortwater vermengd. Onnodige zuiveringskosten zijn het gevolg. Het afkoppelen van schoon hemelwater van het riool levert een bijdrage aan het oplossen van dit probleem. Daarnaast is er door het opvangen van regenwater tijdens droge perioden niet of in ieder geval minder kraanwater nodig voor het besproeien van de tuin.” Daarom adviseert Jan inwoners om hun woning af te koppelen. Hij bezoekt aanvragers thuis om ter plekke te zien wat de eenvoudigste, beste, of de goedkoopste oplossing is. Jan vertelt: “mensen hebben soms ideeën die technisch niet uitvoerbaar blijken of die meer overlast dan voordeel opleveren. Samen zoeken we dan naar een andere haalbare oplossing.”

Subsidie
Jan helpt inwoners ook bij het aanvragen van subsidie en draagt zorg voor de administratieve afhandeling. Het proces start met het invullen van het aanvraagformulier of een afspraak met Jan. Hij vertelt: “Als je plannen hebt om af te koppelen of als je wel wilt afkoppelen maar niet precies weet hoe dat moet, neem contact met mij op. Ik kom dan langs, geef advies op maat en we vullen een aanvraagformulier in. En ongeacht of je uiteindelijke besluit af te koppelen, dat doe ik gratis.” Nadat de gemeente een volledig aanvraagformulier heeft ontvangen ontvangt de aanvrager een subsidiebeschikking met de maximaal te verkrijgen subsidie. “Na ontvangst van de beschikking kun je aan de slag. En als je klaar bent stuur je foto’s met de gereedmelding naar de gemeente. Het subsidiebedrag wordt dan definitief vastgesteld en uitbetaald,” aldus Jan. “En zijn er toch nog vraagjes of onduidelijkheden, dan lossen we die uiteraard op.”

Aan de slag
Daarom samen aan de slag om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige middelen en een gunstige subsidieregeling maak je jouw tuin waterklaar en verklein je de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin ligt binnen handbereik. Wil jij je tuin ook Waterklaar maken? Maak direct een afspraak met afkoppeladviseur Jan Heffels via jan.heffels@sittard-geleen.nl. Én doe je dat vóór 5 december dan zou de Sint je ook nog eens een gratis regenton kunnen schenken!


Afkoppelen? Neem contact op met Jan Heffels
Back to top

contact

Kalender calendar-icon