Ga naar de inhoud

Afkoppelen in de gemeente Stein

Clouds
Gepubliceerd op: 17-11-2022

Weet water speelt want het komt uit de lucht vallen. We kennen allemaal de lange perioden van droogte waarin water schaarser wordt of juist perioden van hevige regenval met overstromingen tot gevolg. In de regio Westelijke Mijnstreek zijn verschillende inwoners aan de slag gegaan met het afkoppelen van de regenpijp van het riool om het hemelwater op te vangen in de eigen tuin. In natte perioden wordt het gemeentelijk riool daarmee ontlast en in droge perioden zorgt een hogere grondwaterstand voor een groenere tuin. De gemeente Stein helpt inwoners door het aanbieden van advies op maat waarmee je ook nog eens subsidie kunt aanvragen.

Afkoppelen
“We zijn het huis aan het renoveren en willen het energieneutraal maken”, vertelt Guido Snellings. Hij is geboren en getogen in de gemeente Stein. Een gemeente waar hij het met zijn vrouw en twee kinderen ontzettend naar de zin heeft. “We wonen in een kleine bungalow met een grote tuin vol groen en bomen.” Vanwege het milieu maar ook de oplopende energiekosten nam hij met zijn gezin het besluit om het huis met de tuin te verduurzamen. Guido vertelt: “ in de gesprekken die ik had met bekenden had men het over het afkoppelen van het hemelwater. Dus ik ben gaan kijken op het internet. Door de informatie over de subsidieregeling op de gemeentelijk website van Stein werd ik nog enthousiaster.”

Subsidie
“Na de berekening kwam ik uit op een opvang van 10m3. Verschillende opties die ik op internet vond, bleken te duur te zijn dus was het plan om mijn regenwater op een achterliggende wadi van de gemeente te lozen” aldus Guido. Dat plan diende hij samen met het aanvraagformulier voor subsidie in. Afkoppeladviseur Jan Heffels van de gemeente nam contact met hem op. “Achteraf had ik beter eerst een afspraak met Jan kunnen maken want aansluiten op de wadi was niet mogelijk volgens zijn advies. Samen zijn ze daarom op zoek gegaan naar een andere passende oplossing.” Ze waren het snel eens over de nieuwe plannen. Dat was een grindkoffer van 25 m2 waar 8 m3 water in opgeslagen kan worden en een regenton met een wateropvang van 2m3. Guido vertelt: “We hebben nu altijd voldoende regenwater op voorraad voor een fijne groene tuin, wij zijn tevreden met het resultaat.”

Aan de slag
Daarom gaan we samen aan de slag om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige middelen en een gunstige subsidieregeling maak je jouw tuin waterklaar en verklein je de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin ligt binnen handbereik. Wil jij je tuin ook Waterklaar maken? Maak direct een afspraak met de afkoppeladviseur via jan.heffels@sittard-geleen.nl. Én doe je dat vóór 5 december dan zou de Sint je ook nog eens een gratis regenton kunnen schenken!

Afkoppelen in de gemeente Stein
Back to top

contact

Kalender calendar-icon