Ga naar de inhoud
Oplossingen

Vergroenen

Clouds

Vogels, bijen en vlinders in de tuin


Een groene tuin met veel verschillende planten en voldoende beschutting trekt vogels, bijen en vlinders aan. Een goede manier om vlinders en bijen naar de tuin te lokken is met nectarplanten. Voorbeelden zijn kattestaart, rode zonnehoed, buddleja (vlinderstruik) en dille. Dichte beplanting en beschutte plekjes zorgen voor schuilplaatsen, wat ook weer andere insecten aantrekt. Ook kun je als extraatje een vlinderkastje of insectenhotel ophangen.

Een gazon is aantrekkelijk voor vogels door de wormen en insecten die erin leven. Ook met een haag creëer je een fijne leefomgeving voor vogels. Vogels vinden er beschutting, ze maken er nestjes in en de bessen bieden voldoende voedsel, net als de insecten die erop afkomen. Insecten helpen vaak tegen kleine plagen in je tuin. Bladluis wordt bijvoorbeeld door lieveheersbeestjes opgegeten. Er zijn verschillende manieren om van je tuin een paradijs te maken voor vogels, bijen en vlinders. Zorg in ieder geval voor veel verschillende bloeiende en zaadvormende planten. Maak een plantenkeuze die in elk seizoen wat bloei kan aanbieden. Een tuin met vogels, bijen en vlinders bloeit van de lente tot de herfst.

Kosten 1 1 1 1

Houd rekening met kosten voor de aanschaf van planten.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Het aanleggen van een aantrekkelijke tuin voor vogels, bijen en vlinders is redelijk eenvoudig.

Klimaatdoelen 1 1 1 1

Een aantrekkelijke tuin voor vogels, bijen en vlinders draagt bij aan een groenere leefomgeving en de biodiversiteit.

Wateroverlast 1 1 1 1

Vervang een deel van de tegels in je tuin door verschillende bloeiende en zaadvormende planten. Het water kan daardoor makkelijker in je tuin wegzakken.

Hittestress 1 1 1 1

Een groene tuin helpt hittestress te voorkomen.

  • Tip! Je kunt er ook voor kiezen om kant en klaar zaadmengsel te kopen. Het liefst inheems dat past bij de streek.

Tap lekker Limburgs water

Tap lekker Limburgs water

Geniet van de prachtige herfstkleuren in de waterrijke gebieden en zestien drinkwaterbrongebieden van Limburg. In tien daarvan hebben we wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Lees meer
Back to top