Ga naar de inhoud
Oplossingen

Vergroenen

Clouds

Een gazon


Groen gras geeft het hele jaar door kleur aan je tuin, zorgt voor een natuurlijke uitstraling en is een mooie afwisseling op planten en borders. Bovendien is een gazon een zachte ondergrond waarop kinderen fijn kunnen spelen en je in de zomer heerlijk van de zon kunt genieten. Een ander belangrijk voordeel is dat regenwater op een grasveld makkelijk in de ondergrond kan wegzakken. Het vult hierdoor grondwater aan en helpt verdroging van de grond en wateroverlast te voorkomen. Onder het gras is er ook veel leven te vinden, bijvoorbeeld regenwormen. Ze zorgen voor een vruchtbare grond, ruimen plantenresten op en zijn voedsel voor vogels.

Bij het aanleggen van een gazon begin je met de grond. Verwijder taai onkruid, stenen en plantenwortels en de spit de bodem zo’n 30 cm om. Is de grond zanderig? Voeg dan (gazon)mest en voedingsstoffen toe. Aan zware kleigrond voeg je turf of zand toe. De structuur kun je verbeteren met tuinaarde en met een hark maak je de grond glad en vlak. Voor het verstevigen van de grond loop je deze even aan. Maak de bodem goed nat voordat je gaat zaaien.

Voor het aanleggen van een gazon kun je kiezen tussen gras zaaien of graszoden leggen. Het zaaien van gras gaat snel en gemakkelijk, maar het duurt wel wat langer voordat je een grasmat in de tuin hebt. Het leggen van graszoden daarentegen levert sneller resultaat op, maar is een wat tijdrovender klusje. De beste tijd om een gazon aan te leggen is in het voorjaar of najaar. Dan groeit het gras namelijk het beste.


Kosten 1 1 1 1

Gras zaaien is een stuk goedkoper dan het leggen van graszoden.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Het aanleggen van een gazon is niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen.

Onderhoud 1 1 1 1

Om een mooi groen gazon te behouden is het belangrijk om het gras goed te onderhouden. Zo verwijder je mos in het voorjaar (verticuteren), kun je kale plekken bij zaaien met graszaad, bekalk en bemest je het gazon en in het voorjaar, zomer en najaar maai je regelmatig je gazon voor een mooi groen grasveld.

Wateroverlast 1 1 1 1

In een tuin met een gazon kan regenwater in de grond wegtrekken en het grondwater aanvullen.

Hittestress 1 1 1 1

Een tuin met een gazon helpt hittestress te voorkomen. Ook gras absorbeert warmte.

Tap lekker Limburgs water

Tap lekker Limburgs water

Geniet van de prachtige herfstkleuren in de waterrijke gebieden en zestien drinkwaterbrongebieden van Limburg. In tien daarvan hebben we wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Lees meer
Back to top