Ga naar de inhoud
Oplossingen

Limburg schoon

Clouds

Duurzame bouwmaterialen


Bouwmaterialen zoals koper, zink en lood, maar ook dakbedekking als bitumen, kunnen uitlogen. Dat betekent dat stoffen uit (bouw)materialen langzaam oplossen in onder andere afstromend regenwater. De stoffen kunnen het oppervlaktewater bereiken en zijn schadelijk voor het milieu. Tegenwoordig mogen daarom alleen nog duurzame (CE-markering) bouwmaterialen worden toegepast. Ook bij oudere woningen kan het regenwater meestal probleemloos worden afgekoppeld, omdat de uitloging van bouwmaterialen in de loop van de tijd afneemt. Alleen bij asbestdaken wordt afkoppelen afgeraden. De gemeentelijk afkoppeladviseur kan daarover adviseren.

Kosten 1 1 1 1

Duurzaam bouwen is niet per se duurder dan niet-duurzaam bouwen. Door andere bouwwijzen en materiaalgebruik kan duurzaam bouwen soms goedkoper zijn.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Het is raadzaam om je te laten adviseren over de inzet van duurzame bouwmaterialen

Wateroverlast 1 1 1 1

Groene daken en bepaalde soorten bestrating kunnen regenwater vasthouden of vertragen de afvoer van het regenwater.

Droogte 1 1 1 1

Draagt niet of in minimale mate bij aan het voorkomen van droogte

Hittestress 1 1 1 1

Het gebruik van duurzame materialen en de aanleg van groene daken zorgt voor een koeler huis in de zomer.

Waterkwaliteit 1 1 1 1

Gebruik alleen gecertificeerde bouwmaterialen bij het vervangen van dakgoten en dekbedekking. Zo voorkom je dat schadelijke stoffen ons grond- en oppervlaktewater vervuilen.

  • Kies voor duurzame bouwmaterialen of kies voor een groen dak. Met een groen dak heb je ook minder last van hitte in de woning en lever je een bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit.
  • Duurzame gebouwen zijn energiezuiniger in het gebruik en vaak zijn ze gezonder voor bewoners en gebruikers.
Meer informatie (Infomil)

Tap lekker Limburgs water

Tap lekker Limburgs water

Geniet van de prachtige herfstkleuren in de waterrijke gebieden en zestien drinkwaterbrongebieden van Limburg. In tien daarvan hebben we wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Lees meer
Back to top