Ga naar de inhoud

Bosatlas

Clouds
Gepubliceerd op: 26-11-2021

Een van de boeken die mij uit mijn jeugd is bijgebleven, is de Bosatlas. Een imponerend groot blauw boek vol met wereldkaarten en verre bestemmingen waar ik als kind heerlijk bij weg droomde.

Een tijd geleden verscheen een nieuwe editie; de Bosatlas van Weer en Klimaat. Het boek staat vol met honderden kaarten van het KNMI en interessante weetjes. Zo staat er dat de sneeuwklokjes drie weken eerder bloeien dan vijftig jaar geleden en dat de laatste koudegolf in 2012 was.

Ook staat er een kaart in over de wateroverlast in Limburg. Binnen twee dagen in juli viel er 182 millimeter water. Dit is normaal gesproken de totale hoeveelheid neerslag van twee maanden. De voorspelling van het KNMI is warmere zomers en winters met meer extreme buien. Daarbij is Limburg extra kwetsbaar door de vele rivieren die onze provincie doorkruisen.

Hoe moeilijk het is je te wapenen tegen extreme buien is de afgelopen zomer helaas nog eens gebleken. Dit maakt dat de bestrijding van wateroverlast voor alle Limburgers van belang is. Daarom geven de Limburgse gemeenten samen met Waterschap Limburg voorrang aan het uitvoeren van klimaatadaptieve maatregelen. Maar dat kunnen we niet alleen. We moeten samen de schouders eronder zetten om de gevolgen van wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Daarom lanceerden we de afgelopen maand de webpagina wateroverlast op deze website. Daarmee willen we inwoners zoveel mogelijk informeren over de te nemen maatregelen maar ook wat wij doen. Samen zorgen we voor een waterbestendig Limburg.

Column NR 1 Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord

Waterklaar actueel


Actueel

Natte voeten of hittestress deze zomer?
Laat je niet verrassen.
Lees meer
De laatste.
De laatste column van mijn hand omdat binnenkort mijn wethouderschap in de gemeente Peel en Maas...
Lees meer

Kennis

Onderzoek /noord/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek /noord/workshops

Workshops voor verschillende doelgroepen

Lees meer
Back to top

contact

Kalender calendar-icon