Ga naar de inhoud

‘Plastic soep’, help het te voorkomen

Clouds
Gepubliceerd op: 16-11-2020

Via onze beken en rivieren komen plastics en andere schadelijke stoffen in de zee terecht. Dagelijks sterven veel waterdieren onnodig door deze ‘plastic soep’, die ook onze eigen gezondheid bedreigt.

In de zee drijft veel plastic. Dit noemen we ook wel ‘plastic soep’. Elke minuut belandt een vuilniswagen aan plastic afval in onze oceanen. Het overgrote deel zakt naar de bodem van de oceaan, een klein deel blijft ronddrijven en de rest spoelt aan. Het gaat om grote stukken plastic tot onzichtbare kleine stukjes plastic onder water. Plastic hoort niet in zee thuis. Vogels, vissen, dolfijnen en zeehonden zien het aan voor voedsel en eten het op of ze raken erin verstrikt. In de natuur of in zee valt plastic langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het vergaat nooit.

Plastic opruimen en productie voorkomen
Plastic is inmiddels helaas overal: in ons voedsel, in de lucht in het water. We zijn ons daar niet altijd van bewust. Een deel komt door het dumpen van afval, maar ook producten als scrubs, douchegels, kleding of autobanden bevatten kunststofdeeltjes. Door wassen, slijtage of afbladderen laten deze deeltjes los en met het douchen of door middel van regenwater in het riool komen ze uiteindelijk via beken en rivieren in zee terecht.

Organisaties als de Plastic Soup Foundation en Greenpeace, maar ook lokale initiatieven zoals Maas Cleanup, zetten zich al jaren in om de plastic soep terug te dringen en plasticvervuiling te stoppen bij de bron. Er wordt veel gedaan aan het opruimen van de plastic soep, maar het is beter om het te voorkomen door afval niet in de natuur achter te laten.

Recyclen
Maak gebruik van hervulbare of herbruikbare verpakkingen of gebruik verpakkingsvrije producten, zodat minder productie van plastic noodzakelijk is. Gelukkig denken ook steeds meer mensen en organisaties na over het recyclen en hergebruiken van plastic.


Ruim plastic flesjes, zakjes, verpakkingen en ander afval op. Gooi het in de openbare vuilnisbak of bewaar het, zodat je het thuis weg kunt gooien in de daarvoor bestemde afvalbak. Wees creatief en denk na hoe je producten kunt hergebruiken. Kom je toch afval tegen? Meld het dan via het Meldpunt Waterkwaliteit.


Waterklaar actueel


Actueel

Bomen
De afgelopen weken stonden de kranten vol met verkiezingsbeloften van de verschillende politieke...
Lees meer
Water kent geen grenzen
‘Wat mij betreft zouden we Waterpanel Noord Klimaatpanel Noord noemen. Hevige stortbuien...
Lees meer

Kennis

Onderzoek /noord/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek /noord/workshops

Workshops voor verschillende doelgroepen

Lees meer
Back to top

Kalender calendar-icon