Ga naar de inhoud

Column NR1 “Weet wat er speelt”

Clouds
Gepubliceerd op: 03-04-2020

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar de laatste weken zijn opmerkelijk. Begin van de maand mogen we op de snelweg nog maar honderd kilometer per uur rijden. Kort daarop ligt een groot deel van Nederland plat door het coronavirus. Dan is het in een maatschappij waarin iedereen heel druk is prachtig om te zien dat er heel veel mensen zijn die voor elkaar iets willen betekenen. Blijkbaar zorgen onzekere tijden ervoor dat we in een soort van overlevingsstand komen.

Ook onze natuur is al een aantal jaren bezig met overleven. Mede oorzaak hiervan is de klimaatverandering. De temperatuur stijgt, lange droge en natte perioden zorgen voor klimaatstress bij planten en dieren die de snelheid waarmee de klimaatverandering gepaard gaat niet kunnen bijbenen.

Na twee heel droge jaren volgden een aantal heel natte maanden. Beken stroomden bijna over, akkers stonden onder water en ook de wei bij ons in de buurt veranderde in een meertje. In het Nationaal Park De Groote Peel is een aantal jaren geleden een grondwatermeter geplaatst. De meter stond al heel lang leeg en iedereen dacht dat de meter kapot was. Sinds een aantal weken is de buis weer gevuld en is het water weer op peil, het klimaat verandert.

We kunnen de natuur een handje helpen met al die veranderingen. Op deze website kunt u op de gemeentelijke pagina op huisnummerniveau zien wat de klimaatverandering voor u en uw omgeving betekent. Daarnaast vindt u er tips en eenvoudige maatregelen die u zelf kunt nemen. Als iedereen iets doet, kunnen we samen veel bereiken. Weet wat er speelt!

Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord
Wethouder gemeente Peel en Maas

Waterklaar actueel


Actueel

Vervuiling van vandaag, vind je over 25 jaar terug in het grondwater
We houden ons Limburgs drinkwater graag lekker schoon. In Limburg wordt 75% van het drinkwater...
Lees meer
Vet, recycle het!
Tijdens de feestdagen worden er vaak volop lekkere hapjes gebakken. Maar wat doe je daarna met...
Lees meer

Kennis

Onderzoek /noord/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek /noord/workshops

Workshops voor verschillende doelgroepen

Lees meer
Back to top

Kalender calendar-icon