Ga naar de inhoud
Oplossingen

Houd water buiten de deur

Clouds

Een waterwacht samenstellen


Bescherm je woning tegen wateroverlast
Klimaatverandering zorgt voor steeds hevigere regenbuien. Vanwege deze hevige regenbuien is ook de kans op wateroverlast groter. Dat kan vragen om maatregelen om je huis beter te beschermen tegen wateroverlast. Een van deze maatregelen is gebruik maken van een waterwacht.

Wat betekent waterwacht?
Waterwacht betekent dat je samen met je buren, straat of buurt een communicatiemiddel gebruikt om elkaar te helpen. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een WhatsApp groep. Wanneer er een hevige bui valt en jij zelf niet thuis bent dan kun je de buren inschakelen om maatregelen te nemen bij jouw woning. Denk hierbij aan maatregelen die makkelijk uit te voeren zijn. Zoals het plaatsen van een schot of zandzakken, het sluiten van luiken of het afsluiten van afvoerleidingen.


Kosten 1 1 1 1

Er zijn geen kosten voor het vormen van een waterwacht met je buren. De waterwacht zorgt dat de maatregelen tegen wateroverlast op het juiste moment genomen worden. De preventieve middelen, zoals schotten of zandzakken, zijn al aangeschaft.

Wat heb je nodig?
Buren die je hierbij willen helpen, een communicatiemiddel zoals een WhatsApp groep en maatregelen die makkelijk uit te voeren zijn.

Tips
Een waterwacht vraagt om een goede verstandhouding en heldere communicatie met je buren. Maak goede afspraken met elkaar. Spreek duidelijk af wanneer je elkaar inschakelt en wat je van elkaar verwacht. Verwacht je slecht weer? Houd de voorspellingen goed in de gaten en sein elkaar op tijd in.
Waterklaar actueel


Nieuws

Green-up met Anja Köppchen
Als iedere druppel telt We kennen allemaal de lange perioden van droogte waarin water schaarser...
Lees meer
Green-up met Annelie Gorissen
Als iedere druppel telt We kennen allemaal de lange perioden van droogte waarin water schaarser...
Lees meer

Meer informatie

Onderzoek /maas/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek https://www.waterklaar.nl/maas/onderzoeken

Onderzoeken en innovaties

Lees meer
Back to top

contact

Kalender calendar-icon