Extreme regenbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Het riool kan de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken waardoor straten en tuinen onder water komen te staan. Wateroverlast ontstaat niet alleen door extreme regenval maar ook door de toename van de hoeveelheid bebouwing en verharding in tuinen.
Om wateroverlast nu en in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om maatregelen te nemen. Op deze website staan verschillende oplossingen die genomen kunnen worden op eigen terrein zoals het afkoppelen van de regenpijp of het aanleggen grindterras. Help mee om wateroverlast te voorkomen.
Hoe ga ik van start?
Geschiktheid van het huis
In Nederland hebben we twee rioolsoorten. Het riool voor hemelwater dat rechtstreeks terug naar de natuur gaat. En het riool voor afvalwater zoals van de douche, het bad, de wc of een schrobputje. Dit water wordt afgevoerd naar het zuiveringsbedrijf om het schoon te maken. Huizen met volledig zinken of koperen dakgoten mag je alleen afkoppelen als de dakgoot speciaal daarvoor gecoat is.
Geschiktheid van de tuin
Het is belangrijk wat voor soort bodem jouw tuin heeft. De bovengrond moet waterdoorlatend zijn. Bij een bovenlaag met veel klei, leem of teelaarde, zijn er waarschijnlijk extra maatregelen nodig. Woon je in een gebied waar de grondwaterstand al aan de hoge kant is? Dan kun je beter om advies vragen bij je gemeente, want het water kan dan misschien niet snel en diep genoeg in de grond wegzakken. Zandgrond in combinatie met een lage grondwaterstand biedt de beste mogelijkheden.
Wil je erachter komen of de grond in jouw tuin geschikt is voor infiltratie ? Graaf dan op verschillende plekken een gat van één spade diep. Vul deze gaten met water. Als het water binnen een kwartier wegloopt infiltreert het water gemakkelijk. Als het langer dan een uur duurt zijn er nog extra maatregelen nodig. Voor advies kun je terecht bij de gemeente.
Opnamecapaciteit berekenen
Als de bodem van jouw tuin geschikt is voor infiltratie bereken je hoeveel opslagruimte je nodig hebt voor het hemelwater. Dit noemen ze ook wel het uitrekenen van de bergingscapaciteit . Hiervoor reken je het (platte) dakoppervlak van je woning uit. Die komt overeen met de maten van de benedenverdieping. De bergingscapaciteit van je tuin moet minimaal de helft van het berekende dakoppervlak zijn.
Ontluchting van je riolering
Als het niet regent is het gemeenteriool voor het grootste deel gevuld met lucht. Bij een flinke regenbui moet deze lucht eruit om plaats te maken voor het regenwater. Dit gebeurt meestal via de riolering van de woningen. Nieuwe woningen hebben hiervoor een speciale ontluchtingspijp die boven het dak uitsteekt. Bij oude woningen ontsnapt de lucht meestal via de regenpijp. Wanneer je wilt afkoppelen moet je nagaan of je een extra ontluchting moet aanbrengen. Bij twijfel vraag je het aan je gemeente.
Subsidiemogelijkheid
Samen gaan we de uitdaging aan om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige oplossingen en een gunstige subsidieregeling maak je jouw tuin Waterklaar. Ook verkleinen we de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Eenvoudig maken we een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin!
Samen gaan we de uitdaging aan om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige oplossingen en een gunstige subsidieregeling maak je jouw tuin Waterklaar en verkleinen we de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin ligt binnen handbereik! Bekijk de regeling binnen jouw gemeente.