Ga naar de inhoud

Wie sjoën greun os Limburg is

Clouds
Gepubliceerd op: 06-04-2021

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. De Limburgse gemeenten van de regio Maastricht en Heuvelland, Waterschap Limburg (WL) en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) nemen al maatregelen om wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen en de kwaliteit van water te bewaken.

Deze maatregelen zijn helaas niet genoeg om het waterprobleem blijvend op te lossen. Daarom worden inwoners van Zuid-Limburg opgeroepen om mee te helpen door in de tuin regenwater op te vangen waar het valt en steen te vervangen door groen. Om de Zuid-Limburgers op weg te helpen, bieden de gemeenten subsidie bij het afkoppelen van de regenpijp en worden er 100 Tuiny Forest bloeipakketten van 6m2 met 50% korting beschikbaar gesteld. Zodat we, ook in de toekomst, blijven genieten van “wie sjoën greun os Limburg is”.

Een gunstige subsidieregeling
We merken allemaal dat het klimaat verandert. Er valt steeds meer regenwater in korte tijd. Maar ook kennen we langere perioden van extreme droogte waarin water schaarser wordt. Het kost meer moeite om drinkwater schoon te houden en stedelijke gebieden hebben vaker last van hittestress. De regio Maastricht en Heuvelland is een prachtige regio waar het heerlijk wonen is. Om dat zo te houden zijn we samen aan zet. Samen gaan we de uitdaging aan om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige middelen en een gunstige subsidieregeling maak je jouw tuin Waterklaar en verkleinen we de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Meer informatie over de subsidieregeling in jouw gemeente vind je via deze website.

Plant een Tuiny Forest
Een andere maatregel die je als inwoner zelf kunt nemen is het planten van een Tuiny Forest. Een Tuiny Forest is een inheems bos op tuinformaat. Het draagt bij aan verkoeling tijdens hete zomers, voorkomt uitdroging van de grond en gaat wateroverlast tegen bij flinke regenval. Het kant-en-klaar bloeipakket met een afgewogen samenstelling van inheemse planten is ook nog eens goed voor bijen, vlinders, vogels én jezelf! Daarom bieden de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul 50% korting op 100 Tuiny Forest bloeipakketten van 6m2. Via de webpagina www.waterklaar.nl/vergroenen op deze site kun je als inwoner van één van de zes gemeenten van de regio Maastricht en Heuvelland je eigen Tuiny Forest bloeipakket bestellen.

Wie sjoën greun os Limburg is
Sjoën... een uniek en alleszeggend Limburgs woord waarin trots, eigenheid en genieten verborgen liggen. Maar sjoën staat ook voor schoon en goed en dat is waar Waterklaar voor staat. Als er één regio groen ziet, is dat Zuid-Limburg wel. Om ook in de toekomst te blijven genieten van “wie sjoën greun os Limburg is” zijn we samen aan zet. Samen kunnen we maatregelen nemen om wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen en de kwaliteit van water te bewaken.

Waterklaar actueel


Actueel

Prijsvraag ‘varen op de Maas’
Maak kans op een heerlijke vaartocht over de Maas
Lees meer
Weet jij wat(er speelt in Limburg?
Limburg is een prachtige provincie met afwisselende landschappen, maar ook een kwetsbare zoals...
Lees meer

Kennis

Onderzoek /maas/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek https://www.waterklaar.nl/maas/onderzoeken

Onderzoeken en innovaties

Lees meer
Back to top

contact

Kalender calendar-icon