Ga naar de inhoud

Van wateroverlast naar wateropvang

Clouds
Gepubliceerd op: 27-07-2020

We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Een flinke storm, hevige regenval en lange periodes van droogte: we kijken er niet meer vreemd van op. De gemeente Sittard-Geleen bereidt zich op verschillende manieren voor op de gevolgen van de klimaatverandering.

Water
Na een lange tijd van droogte kijkt iedereen uit naar regen. Maar extreme buien zorgen ook voor de nodige wateroverlast. Zeker als de bodem droog is. Om wateroverlast te voorkomen is de gemeente Sittard-Geleen druk bezig met het aanleggen van waterbergingen en gescheiden rioolstelsels.

Gescheiden rioolstelsel
Op plekken waar veel wateroverlast is, kan een gescheiden rioolstelsel worden aangelegd. Het afvalwater van onze huishoudens loopt dan door een andere buis dan het regenwater. Het riool stroomt daardoor veel minder snel over tijdens een hevige bui. Een bijkomend voordeel is dat het schone regenwater niet door een waterzuivering hoeft. Het kan gelijk doorstromen naar waterbergingen, zoals een open waterbuffer of infiltratiekelder. Daar kan de bodem vervolgens het water opnemen, waardoor de grond ook langere periodes van droogte aankan. Er is een filmpje gemaakt van de aanleg van zo’n infiltratiekelder.

Bezinkbassins
Op plekken waar een gescheiden riolering niet mogelijk is, kan een bezinkbassin een uitkomst zijn. Dit is een waterberging die aan het riool wordt gekoppeld. Zodra het water in het riool te hoog komt, stroomt het naar een waterberging onder de grond. In die berging zakt het vuil dat in het water zit naar de betonnen bodem. Het bovenste deel van het water is daardoor schoon genoeg om door te stromen, de beek in. Dit gebeurt overigens alleen als het bassin vol is. Het vuile water gaat terug de riolering in en volgt zijn weg naar de waterzuivering. Door deze maatregel wordt er minder vaak water geloosd in de beek. En als het gebeurt, is het water schoner.

Subsidie voor slimme wateroplossingen
Ga ook zelf in en om uw eigen huis slimmer met water om. Koppel bijvoorbeeld de regenpijp af van de riolering en vang het regenwater op in een regenton. Of leg in plaats van tegels een grindpad aan, zodat de grond het water beter kan opnemen. Voor deze en nog veel meer wateroplossingen rondom uw eigen huis, kunt u advies inwinnen én subsidie aanvragen bij de gemeente. Kijk voor tips en meer informatie op deze website of mail naar water@sittard-geleen.nl.

Fotobijschrift
Achter de Lintjesweg in Munstergeleen ligt een bezinkbassin, mooi ingepast in het landschap en daardoor nauwelijks zichtbaar.


Van wateroverlast naar wateropvang
Back to top

contact

Kalender calendar-icon