Bovengrondse opvang in de tuin

Strakke rechte vijver


Ook een strakke rechthoekige vijver is een prima oplossing voor het opvangen van je regenwater. Het regenwater is niet van een constante kwaliteit en daarom voor niet alle vissen geschikt. Vissen in de vijver zijn wel belangrijk voor het schoon houden van de planten en bestrijding van muggen. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om de waterkwaliteit goed te houden. Hier lees je hoe je dit het beste kunt doen.


In de vijverfolie kun je waterdoorvoeren maken voor de aanvoer van het regenwater, de afvoer van het overtollig water eventuele de kabels en leidingen. Uiteraard kun je ook nog kiezen uit tal van sierelementen en stromend water.

Kosten

Bij een eenvoudige vijver zijn de kosten meestal beperkt. Kies je voor stromend water en veel sierelementen dan is deze vijver uiteraard duurder.

Ruimtegebruik

Een vijver met vraagt relatief veel ruimte.

Moeilijkheid

Er zijn vele soorten strakke vijvers. Je kunt houten bouwpakketten kopen met bijbehorende vijverfolie. Als je een beetje handig bent is zo’n vijver goed zelf aan te leggen. Om lekkages van de vijver te voorkomen is enige zorgvuldigheid wel vereist. Kies je voor een gemetselde of hardstenen vijver dan is enig vakmanschap vereist.

Grondverzet

Een vijver vraagt veel grondwerk. De voorkeur gaat uit van aanleg van de vijver op het laagste punt. Meestal betekent dit dat de overtollige grond moet worden afgevoerd.

Onderhoud

Een vijver heeft regelmatig onderhoud nodig. In de regenwatervijver zet je vissen uit die geschikt zijn voor het voedselrijke en meer zurige milieu van een regenwatervijver. Naast de vissen hebben ook de waterplanten onderhoud nodig en moet het vuil uit de vijver worden verwijderd.

Klimaatdoelen

De vijver verminderen hittestress, vangt nagenoeg al het regenwater op waardoor de riolering wordt ontlast en het grondwater in je tuin wordt aangevuld. Een strakke vijver heeft geen oeverzone waardoor de bijdrage aan het verhogen van biodiversiteit minder is dan de natuurlijke vijver.

• Situeer de vijver in een lager gelegen deel van je tuin, dan heb je als de oever en de vijver vol is nog voldoende bufferruimte in je tuin.
• De infiltratiekrat moet voldoende inhoud hebben voor de opvang van het overtollige vijverwater.
• Zet sterke vissen uit in je vijver die tegen regenwater kunnen, die de planten schoonmaken en die muggenlarven eten.
• In oude woningen is de regenpijp vaak ook de ontluchting van het vuilwaterriool. Koppel je deze regenpijp af dan moet je de ontluchting weer herstellen. Hoe je dit moet doen lees je hier.

Bijlage waterkwaliteit

Waterklaar actueel


Actueel

Campagne WATERKLAAR van start
Ons klimaat verandert. We hebben steeds vaker te maken met extreme regenval, wateroverlast en...
Lees meer
Onze gemeente waterklaar
De waterklaarcampagne is een initiatief van Parkstad Stadsregio Limburg. Gedurende een periode...
Lees meer
Maak jouw tuin waterklaar
Ons klimaat verandert. We hebben steeds vaker te maken met extreme regenval, wateroverlast en...
Lees meer

Kennis

Onderzoek

Onderzoeken en innovaties

Lees meer