Ga naar de inhoud

Verantwoord omgaan met de natuur voor de kids van Parkstad

Clouds
Gepubliceerd op: 07-10-2020

Charles Claessens: “op een goede manier met de hulpbronnen omgaan die de natuur ons aanreikt, dat vind ik erg belangrijk. Dat is ook nodig: Onze kinderen verdienen het dat wij de wereld op goede wijze aan hun doorgeven. De vele groene oases in Parkstad bewijzen dat de wereld steeds meer van welvaart naar welzijn begint te veranderen. Daarom werken we samen in Parkstad!’’

Charles Claessens is wethouder Duurzaamheid & Milieu van de Gemeente Heerlen. Al sinds 2002 is hij betrokken bij de lokale politiek. Hij legt zich onder andere toe op de gevolgen van de klimaatverandering in onze regio. Soms bij wateroverlast of droogte, maar Charles en zijn team van ambtenaren zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud en behoud van groen in de stad. Een rol die hem prima ligt; Charles is namelijk een écht natuurmens.


Gemeente Heerlen is één van de partners in Parkstad op het gebied van de waterketen. In deze samenwerking probeert Heerlen met de 7 andere gemeenten de gemeentegrens-overstijgende problematieken als wateroverlast en droogte effectief aan te pakken. Samen nemen ze beslissingen om Parkstad waterklaar te maken voor de toekomst. De kreet Onderweg naar een Klimaatadaptief Parkstad loopt als een rode draad door de vele projecten en getuigt van een duidelijke toekomstkoers.

Eén van de vragen aan Charles was :
Klimaatverandering is toch een landelijke/wereldwijde uitdaging? Is zo een stevige ambitie wel nodig in Parkstad?

Charles steekt van wal: ”We staan hier bij de Droomvijver met een prachtig achterliggend natuurgebied. De afgelopen maanden heb ik hier regelmatig gewandeld en in alle rust de positieve energie van de natuur op mij laten inwerken. Hier links van mij ligt de rioolwaterzuiveringsinstallatie Hoensbroek. Dit is één van de grote projecten waar Waterschapsbedrijf Limburg in geïnvesteerd heeft. Het Limburgse afvalwater wordt in de toekomst nóg duurzamer gezuiverd: 33.000 zonnepanelen in alle zuiveringsinstallaties in heel Limburg gaan daar voor zorgen. De installatie op deze plek was daarbij de allereerste. Vier zonneweiden met in totaal 5.628 panelen gaan hun duurzame werk doen. Ook het dak van het bedrijfsgebouw is voorzien.”

De nabijgelegen Geleenbeek en de prachtige natuur nodigen uit om even te onthaasten. ”Het is met recht een parel voor Hoensbroek, daar is iedereen het over eens’’, zegt een trotse wethouder.

”Maar het klimaat verandert sneller en grilliger dan aanvankelijk gedacht. Leef- en recreatiegebieden krijgen steeds vaker te maken met risico’s van langdurige droogte en/of wateroverlast. In de samenwerking met Waterklaar doen we ons best om deze groene oases te behouden.’’

Wat kunnen inwoners van Limburg zelf doen tegen de gevolgen van klimaatverandering?

”Inwoners kunnen zeker ook zelf aan de slag,’’ geeft Charles aan. “Bijvoorbeeld met de subsidie in de Parkstadregio om regenpijpen af te koppelen van het riool. Een maatregel die zorgt voor een betere bodem en minder druk op het rioolnetwerk bij hoosbuien. Dat kan overigens heel gemakkelijk door het invullen van een formulier op de website van de gemeente Heerlen 

”Tenslotte wil ik iedereen oproepen om samen aan de slag te gaan voor de jeugd in onze regio. Laten we ervoor zorgen dat zij in de toekomst een plek hebben waar ze fijn en veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Op weg naar een groen en gezond Parkstad.”

Verantwoord omgaan met de natuur voor de kids van Parkstad
Back to top

contact

Kalender calendar-icon