Ga naar de inhoud
Oplossingen

Bergen op het dak

Clouds

Natuurdak


Maak van jouw grijs dak een prachtig stukje natuur of een bloemenweide. De beplanting van een natuurdak bestaat uit sedum, grassen, vaste planten en verschillende kruiden. Deze beplanting heeft veel variatie in bloeitijd en bloeikleur. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook een aangename leefruimte voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Omdat het pakket dikker is, kan een natuurdak meer water vasthouden.

Wil je een natuurdak maken? De stappen zijn vergelijkbaar met de aanleg van een sedum- of retentiedak. Wel gebruik je andere materialen en planten. Bij het natuurdak is er een dikkere substraatlaag nodig en een hogere drainageplaat. De substrutlaag en dranaigeplaat  zijn de onderlaag en de basis van het groendak.

Foto's Jonkers Hoveniers

Kosten 1 1 1 1

De kosten van een natuurdak zijn hoger dan van een sedumdak, omdat er meer materiaal nodig is.

Ruimtegebruik 1 1 1 1

Een natuurdak kost geen extra ruimte in je tuin.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Het is belangrijk dat het dak genoeg gewicht kan dragen om lekken te voorkomen. De dakconstructie moet genoeg draagvermogen hebben.

Grondverzet 1 1 1 1

Er is geen grondverzet nodig. Wel moeten het substraat en de planten op het dak aangebracht worden.

Onderhoud 1 1 1 1

Net zoals in de tuin hebben de planten op het dak ook onderhoud nodig. Jaarlijks bemesten is goed voor de beplanting. Tip: denk voor het aanleggen na over het onderhoud. Het controleren van de afvoer is belangrijk.

Klimaatdoelen 1 1 1 1

Natuurdaken verminderen hittestress. Daarnaast wordt de afvoer van regenwater vertraagd en verminderd. Ook dragen de daken bij aan biodiversiteit door de afwisseling in beplanting. Om grotere piekbuien op te vangen is een combinatie met een infiltratievoorziening soms nodig.

Biodiversiteit 1 1 1 1

Bijdrage verbetering biodiversiteit

Aandachtspunten

  • Het dak moet minimaal 100 kg/m2 kunnen dragen.
  • Probeer grassen weg te houden uit de beplanting.
  • Omdat het pakket dikker is, kan een natuurdak meer water vasthouden.
  • Tijdens het onderhoud moeten onkruiden verwijderd worden.
  • Controleer regelmatig de afvoeren.

Tap lekker Limburgs water

Tap lekker Limburgs water

Geniet van de prachtige herfstkleuren in de waterrijke gebieden en zestien drinkwaterbrongebieden van Limburg. In tien daarvan hebben we wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Lees meer
Back to top