Ga naar de inhoud
Oplossingen

Ondergrondse opvang

Clouds

Regenwatertank


Met het plaatsen van een regenwatertank vang je extra water op voor het sproeien van de tuin. Je kunt de tank ook op je woning aansluiten. De hoeveelheid waterberging is afhankelijk van het aantal geplaatste watertanks.

Je komt alleen voor de afkoppelsubsidie in aanmerking wanneer de overloop van de tank is aangesloten op een infiltratievoorziening in eigen tuin. Een overloop is nodig voor het geval de tank vol is.

Kosten 1 1 1 1

Bij het gebruik van een watertank voor alleen de auto of tuin zijn de kosten beperkt. Wanneer je het regenwater uit de regenwatertank ook gebruikt voor bijvoorbeeld het toilet en de wasmachine is een aparte waterleiding nodig. Wanneer de regenwatertank leeg is moet het systeem kunnen overschakelen op drinkwater. Hiervoor is speciale apparatuur nodig.

Ruimtegebruik 1 1 1 1

De regenwatertank wordt meestal ondergronds toegepast en vraagt daarom ook geen extra ruimte.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Bij weinig watergebruik voor bijvoorbeeld tuin en auto kan het systeem door een handige klusser worden aangelegd. Bij een uitgebreid systeem is koppeling met de waterleiding nodig en moet een tweede leidingnet worden aangelegd. Dit moet gebeuren door een erkende installateur.

Grondverzet 1 1 1 1

De meeste tanks hebben een inhoud van ongeveer 5 m3. Er is dan ook veel grondverzet nodig.

Onderhoud 1 1 1 1

Het onderhoud blijft beperkt tot de inspectie en eventueel schoonmaken van het filtersysteem.

Klimaatdoelen 1 1 1 1

Een waterhergebruiksysteem levert een bijdrage aan de bewustwording en levert water ook in tijden van droogte.

Biodiversiteit 1 1 1 1

Bijdrage verbetering biodiversiteit

Aandachtspunten

  • Het is van belang dat de regenwatertank uit één stuk vervaardigd is, dus naadloos geproduceerd en 100% waterdicht.
  • Regenwatertanks die uit ringen of schaaldelen bestaan, hebben altijd één of meerdere naden die afgedicht moeten worden. Deze naden moeten waterdicht blijven.
  • Het is belangrijk dat de aansluitingen op de tank of put ook waterdicht zijn. Bij voorkeur met rubberen doorvoeringen om kleine zettingen (vervormingen) van de tank te kunnen compenseren.

Tap lekker Limburgs water

Tap lekker Limburgs water

Geniet van de prachtige herfstkleuren in de waterrijke gebieden en zestien drinkwaterbrongebieden van Limburg. In tien daarvan hebben we wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Lees meer
Back to top