Ga naar de inhoud
Oplossingen

Ondergrondse opvang

Clouds

Infiltratiekratten


Een infiltratiekrat is een ondergrondse holle ruimte om water te bergen. Het water kan vervolgens langzaam opgenomen worden in de bodem. Om vuil tegen te gaan wordt er rondom de krat een geotextieldoek aangebracht. Op deze manier voorkom je het dichtslibben van de kratten. Per krat kan 250 tot 300 liter water geborgen worden.

Kosten 1 1 1 1

Een basisset infiltratiekratten kost ongeveer € 450,- en voor elke extra krat betaal je ongeveer € 175,-.

Ruimtegebruik 1 1 1 1

Een infiltratiekrat is zo gemaakt dat er een maximale holle ruimte is. Ook heeft de krat veel draagkracht. De kratten kunnen veel ruimte in beslag nemen. Wel heb je als voordeel dat je bovenop de krat een terras of grasveld kunt aanleggen. De ruimte is daarmee multifunctioneel.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Eenvoudig zelf aan te leggen. Denk wel aan ontluchting en zandvang.

Grondverzet 1 1 1 1

De kratten moeten ongeveer 25 tot 50 cm onder de grond liggen. De kratten zijn meestal 40 cm hoog. Er is veel grondverzet nodig. De grond die je niet meer nodig hebt kun je afvoeren.

Onderhoud 1 1 1 1

Alleen zandvang en bladvang schoonhouden.

Klimaatdoelen 1 1 1 1

Water bergen en zorgen voor een natuurlijke aanvulling van het grondwater.

Biodiversiteit 1 1 1 1

Bijdrage verbetering biodiversiteit

Aandachtspunten

  • Als de bovenlaag van de grond vooral uit klei en leem bestaat is deze maatregel niet handig. Het water kan dan niet snel wegzakken in de bodem.
  • Houd rekening met minimaal 25 cm dekking. Bij zware belasting, zoals kratten onder een oprit, moet ongeveer 50 cm dekking aangehouden worden.
  • Leg de krat circa een halve meter boven de gemiddelde grondwaterstand.
  • Gebruik geen worteldoek, maar een geotextieldoek.
  • Maak gebruik van een blad- en zandvang om dichtslibbing te voorkomen. Een bladvang kan in extreme gevallen tevens dienst doen als overloop.
  • Blijf circa 2 tot 3 meter van de fundering en bomen vandaan.
  • Plaats de ontluchtings- en overlooppijp in een lager deel van de tuin. Bij piekbuien kan het regenwater dat niet meer in de infiltratiekrat past op die plek worden opgevangen.
  • Controleer de ontluchting. De regenpijp functioneert soms ook als ontluchting van het riool. Breng eventueel een alternatieve ontluchting aan.


Tap lekker Limburgs water

Tap lekker Limburgs water

Geniet van de prachtige herfstkleuren in de waterrijke gebieden en zestien drinkwaterbrongebieden van Limburg. In tien daarvan hebben we wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Lees meer
Back to top