Ga naar de inhoud
Oplossingen

Houd water buiten de deur

Clouds

Zandzakkenmuur


Bescherm je woning tegen wateroverlast
Klimaatverandering zorgt voor steeds hevigere regenbuien. Vanwege deze hevige regenbuien is ook de kans op wateroverlast groter. Dat kan vragen om maatregelen om je huis beter te beschermen tegen wateroverlast. Het leggen van zandzakken voor een doorgang, zoals een deur, voorkomt wateroverlast.

Wat is een zandzakkenmuur?
Een zandzakkenmuur is een tijdelijke waterkering van zandzakken. Een zandzakkenmuur of zandzakkendijk wordt gebouwd van zakken gevuld met zand. Het is een snelle en effectieve oplossing tegen wateroverlast. Reguliere zandzakken, zoals van jute, gebruik je eenmalig. Zandzakken van synthetisch materiaal zoals polypropyleen en polyacryl kun je meerdere keren gebruiken. Je kunt ze gevuld kopen of zelf vullen. Een zandzak wordt voor twee derde gevuld, en weegt dan ongeveer 16 kilo. Een zandzakkenmuur kun je zelf bouwen, maar het vraagt wel kennis en kunde om een goede muur te bouwen.

Kosten 1 1 1 1

Zandzakken van polypropyleen zijn +/- € 0,80. Van jute +/- € 1,-. Van polyacryl +/- € 5,- per stuk. Er bestaat een grote kans op extra kosten om de gebruikte zakken en de verontreinigde zand, door rioolwater, weer af te voeren.

Ruimtegebruik 1 1 1 1

Deze maatregel heeft zin als water je huis binnenstroomt via de voor- of achterdeur, de koekoek, een deur of andere opening op de begane grond, de kelder in, de muren of de garage onder de woning.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Er is veel mankracht nodig voor het opbouwen en weer afbreken van de muur. Daarnaast is er kennis nodig om een muur te bouwen die niet gaat schuiven en waar geen kieren in ontstaan.

Wat heb je nodig?
Voor het bouwen van een zandzakkenmuur heb je veel materiaal nodig. Er zijn 30 zandzakken en 500 kilo zand nodig voor een muur van 1 meter lang en 40 centimeter hoog. 

Tips
Zorg voor een schone d.m.v. plastic, en een gladde ondergrond vrij van stenen en takken. De zandzakken moeten goed aansluiten met de ondergrond en de andere zakken. Belangrijk, leg in de onderste laag de sluiting van de zandzakken richting de droge kant! Leg de overige zandzakken er dakpansgewijs bovenop, en zorg dat ze elkaar overlappen. Door de zandzakken voor twee derde te vullen, vallen ze beter over elkaar heen.


Tap lekker Limburgs water

Tap lekker Limburgs water

Geniet van de prachtige herfstkleuren in de waterrijke gebieden en zestien drinkwaterbrongebieden van Limburg. In tien daarvan hebben we wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Lees meer
Back to top