Bovengrondse opvang in de tuin

Wadi met planten


Een van de gemakkelijkste oplossingen om het regenwater van je dak en tuin op te vangen is een zogenaamde wadi. Het woord wadi staat voor waterafvoer door infiltratie.

Een wadi is een verlaagd gedeelte van de tuin waar het water, al dan niet via een gootje, naar toe stroomt, waarna het kan wegzakken in de bodem. Een wadi kan een laag gelegen grasveldje zijn, maar ook een aantrekkelijke verlaging die is aangeplant met planten die tegen water en tegen droogte kunnen. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook goed voor de biodiversiteit!

Kosten

De aanleg en aanplant van een wadi kost nauwelijks meer dan de aanleg van een gewone tuin. Extra kosten kunnen de aanleg van een goot tussen de regenpijp en de wadi zijn.

Ruimtegebruik

Een wadi of een verlaagd grasveld hoeft geen extra ruimte te kosten.

Moeilijkheid

Voor een wadi met planten die tegen droogte en tegen water kunnen is enige plantenkennis nodig. Meestal zijn dit oeverplanten (zone 1 planten) die je in een tuincentrum bij de vijverplanten kunt vinden. Ook zijn de meeste grassoorten geschikt. Laat je informeren door medewerkers van het tuincentrum.

Grondverzet

De meeste tuinen zijn vlak. Als dit het geval is dan moet je een kuil graven. Vaak kun je de uitkomende grond elders in de tuin kwijt. De tuin moet wel voldoende lager liggen dan jouw woning. Dan loopt het water bij een forse piekbui niet in de woning. Indien jouw tuin niet laag genoeg ligt, moet je de uitkomende grond afvoeren.

Onderhoud

Een verlaagd grasveld is lastiger te maaien dan een vlak grasveld. Leg de taluds niet te stijl aan, dan is de graswadi nog met een grasmaaier te maaien. Als een wadi goed is aangeplant en na een jaar goed is dichtgegroeid kost een wadi nauwelijks onderhoud. De meeste onkruidsoorten kunnen niet tegen water en droogte. Aan het einde van de winter de planten terugsnoeien en de gevallen bladeren verwijderen is voldoende. Onkruidsoorten die toch wortelschieten kun je handmatig verwijderen.

Klimaatdoelen

De aangeplante wadi vermindert hittestress. Een graswadi wordt in een periode van langdurige droogte dor en verdampt weinig water. De planten in een wadi halen de meeste verontreinigingen die in het regenwater zitten eruit. Zo blijft de bodem schoon. Een wadi met bloeiende planten is niet alleen mooi maar ook goed voor de biodiversiteit. Tenslotte wordt bij een voldoende grote wadi al het regenwater opgevangen en toegevoegd aan het grondwater.

Waterklaar actueel


Actueel

Onderzoek Wonen Limburg en studenten Hogeschool Van Hall Larenstein
Het klimaat verandert, langere periodes van droogte en intensievere buien in kortere tijd. Wat...
Lees meer
Campagne Geen prut in de put verlengd
Geen prut in de put. Onder die vlag lanceerde Waterpanels Limburg twee jaar geleden een campagne...
Lees meer

Kennis

Onderzoek

Onderzoeken en innovaties

Lees meer