Bovengrondse opvang (in de tuin)

Strakke rechte vijver


Ook een strakke rechthoekige vijver is een prima oplossing voor het opvangen van het regenwater. Regenwater is niet van een constante kwaliteit en daarom niet voor alle vissen geschikt. Vissen in de vijver zijn wel belangrijk voor het schoonhouden van de planten en bestrijding van muggen. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om de waterkwaliteit goed te houden. Hier lees je hoe je dit het beste kunt doen.


In de vijverfolie kun je waterdoorvoeren maken voor de aanvoer van het regenwater, de afvoer van het overtollig water en eventuele de kabels en leidingen. Uiteraard kun je ook nog kiezen uit tal van sierelementen en stromend water.

Kosten

Bij een eenvoudige vijver zijn de kosten meestal beperkt. Kies je voor stromend water en veel sierelementen dan is deze vijver uiteraard duurder.

Ruimtegebruik

Een vijver vraagt relatief veel ruimte.

Moeilijkheid

Er zijn vele soorten strakke vijvers. Je kunt houten bouwpakketten kopen met bijbehorende vijverfolie. Als je een beetje handig bent is zo’n vijver goed zelf aan te leggen. Om lekkages van de vijver te voorkomen is enige zorgvuldigheid wel vereist. Kies je voor een gemetselde of hardstenen vijver dan is enig vakmanschap vereist.

Grondverzet

Een vijver vraagt veel grondwerk. De voorkeur gaat uit naar aanleg van de vijver op het laagste punt. Meestal betekent dit dat de overtollige grond moet worden afgevoerd.

Onderhoud

Een vijver heeft regelmatig onderhoud nodig. In de regenwatervijver zet je vissen uit die geschikt zijn voor een voedselrijke en meer zurige milieu. Naast de vissen hebben ook de waterplanten onderhoud nodig en moet het vuil uit de vijver worden verwijderd.

Klimaatdoelen

De vijver vermindert hittestress en vangt nagenoeg al het regenwater op waardoor de riolering wordt ontlast en het grondwater in de tuin wordt aangevuld. Een strakke vijver heeft geen oeverzone waardoor de bijdrage aan het verhogen van biodiversiteit minder is dan bij een natuurlijke vijver.

Aandachtspunten

  • Situeer de vijver in een lager gelegen deel van jouw tuin, dan heb je als de oever en de vijver vol zijn nog voldoende bufferruimte.
  • Er moet voldoende ruimte zijn voor de opvang van het overtollige vijverwater.
  • Zet sterke vissen uit in de vijver; vissen die tegen regenwater kunnen, die de planten schoonmaken en die muggenlarven eten.
  • In oude woningen is de regenpijp vaak ook de ontluchting van het vuilwaterriool. Koppel je deze regenpijp af dan moet je de ontluchting weer herstellen.
Bijlage waterkwaliteit

Waterklaar actueel


Actueel

Waterklaar? kom in actie!
Het klimaat verandert. Lang een wat abstract begrip, maar de meer dan heftige regenbuien met...
Lees meer
Column NR1 “Andere tijden”
De laatste tijd staat de campagne waterklaar volop in de spotlights. Na een aantal zeer droge...
Lees meer

Kennis

Onderzoek

Workshops voor verschillende doelgroepen

Lees meer
Onderzoek

Onderzoeken en innovaties

Lees meer