Ga naar de inhoud
Oplossingen

Bovengrondse opvang (in de tuin)

Clouds

Natuurlijke regenwatervijver


Een natuurlijke regenwatervijver is een prima oplossing voor het opvangen van regenwater. Het regenwater is niet altijd van dezelfde kwaliteit en daarom niet voor alle vissen geschikt. Vissen in de vijver zijn wel belangrijk voor het schoon houden van de planten en bestrijding van muggen. Je kunt een aantal maatregelen nemen om de waterkwaliteit goed te houden. 

Het regenwater kun je in de oeverzone infiltreren . Oevers zijn een ideale omgeving voor planten en dieren in en om het water. Of je kunt het water richting een vijver lozen. Bij lozing in de oeverzone komen niet alle voedingstoffen in het vijverwater terecht. Een nadeel is dat de vijver niet altijd met regenwater wordt aangevuld.

Een natuurlijke regenwatervijver is leuk om te zien en is goed voor de flora en fauna. Deze vijver is ook eenvoudiger in aanleg en onderhoud dan een gewone vijver. Uiteraard kun je ook nog kiezen uit verschillende sierelementen en stromend water.

Kosten 1 1 1 1

Bij een eenvoudige regenwatervijver zijn de kosten meestal beperkt. Kies je voor stromend water en veel sierelementen dan is deze vijver uiteraard duurder.

Ruimtegebruik 1 1 1 1

Een plantenvijver met oeverzone vraagt relatief veel ruimte.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Als je een beetje handig bent, is een plantenvijver goed zelf aan te leggen. Om lekkages van de vijver te voorkomen is het wel belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan.

Grondverzet 1 1 1 1

Een vijver vraagt veel grondwerk. De vijver kan het beste aangelegd worden op het laagste punt. Meestal betekent het dat je de grond wat overblijft af moet voeren.

Onderhoud 1 1 1 1

Net als een gewone vijver heeft een regenwatervijver ook onderhoud nodig. In de regenwatervijver zet je vissen uit die het voedselrijke en meer zurige milieu aankunnen. Naast de vissen hebben ook de waterplanten onderhoud nodig en moet het vuil uit de vijver worden verwijderd. De planten in de oeverzone hebben minder onderhoud nodig.

Klimaatdoelen 1 1 1 1

De vijver vermindert hittestress en vangt bijna al het regenwater op waardoor de riolering wordt ontlast en het grondwater in je tuin wordt aangevuld. Een vijver met verschillende bloeiende planten is goed voor de biodiversiteit.

Biodiversiteit 1 1 1 1

Bijdrage verbetering biodiversiteit

Aandachtspunten 

  • Plaats de vijver in een lager gelegen deel van jouw tuin. Dan heb je als de oever en de vijver vol zijn nog voldoende ruimte om het water op te vangen.
  • De vijver en oeverzone moeten groot genoeg zijn om ook forse regenbuien op te kunnen vangen. Als je een overloop naar de tuin of straat hebt, heb je meestal voldoende aan 35 mm van het aangesloten oppervlak.
  • Infiltreer zo veel mogelijk regenwater in de oeverzone. Zo voorkom je dat het vijverwater te voedselrijk en te zuur wordt.
  • Zet sterke vissen uit in de vijver; vissen die tegen regenwater kunnen, die de planten schoonmaken en die muggenlarven eten.
  • In oude woningen is de regenpijp vaak ook de ontluchting van het vuilwaterriool. Koppel je deze regenpijp af dan moet je de ontluchting weer herstellen.
Bijlage waterkwaliteit

Tap lekker Limburgs water

Tap lekker Limburgs water

Geniet van de prachtige herfstkleuren in de waterrijke gebieden en zestien drinkwaterbrongebieden van Limburg. In tien daarvan hebben we wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Lees meer
Back to top