Bovengrondse opvang in de tuin

Natuurlijke regenwatervijver


Een natuurlijke regenwatervijver is een prima oplossing voor het opvangen van je regenwater. Het regenwater is niet van een constante kwaliteit en daarom voor niet alle vissen geschikt. Vissen in de vijver zijn wel belangrijk voor het schoon houden van de planten en bestrijding van muggen. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om de waterkwaliteit goed te houden. Hier lees je hoe je dit het beste kunt doen.


Het regenwater kun je of in de oeverzone infiltreren of via een doorvoer in de vijverfolie rechtstreeks lozen in de vijver. Bij lozing in de oeverzone komen niet alle voedingstoffen in het vijverwater terecht. Een nadeel is dat de vijver niet altijd met regenwater wordt aangevuld.


Een natuurlijke regenwatervijver is leuk om te zien en is goed voor de flora en fauna. Deze vijver is ook eenvoudiger in aanleg en onderhoud. Uiteraard kun je ook nog kiezen uit tal van sierelementen en stromend water.Kosten

Bij een eenvoudige regenwatervijver zijn de kosten meestal beperkt. Kies je voor stromend water en veel sierelementen dan is deze vijver uiteraard duurder.

Ruimtegebruik

Een plantenvijver met oeverzone vraagt relatief veel ruimte.

Moeilijkheid

Als je een beetje handig bent is een plantenvijver goed zelf aan te leggen. Om lekkages van de vijver te voorkomen is enige zorgvuldigheid wel vereist.

Grondverzet

Een vijver vraagt veel grondwerk. De voorkeur gaat uit van aanleg van de vijver op het laagste punt. Meestal betekent dit dat de overtollige grond moet worden afgevoerd.

Onderhoud

Net als een gewone vijver heeft een regenwatervijver ook onderhoud nodig. In de regenwatervijver zet je vissen uit die geschikt zijn voor het voedselrijke en meer zurige milieu van een regenwatervijver. Naast de vissen hebben ook de waterplanten onderhoud nodig en moet het vuil uit de vijver worden verwijderd. De planten in de oeverzone hebben minder onderhoud nodig.

Klimaatdoelen

De vijver verminderen hittestress, vangt nagenoeg al het regenwater op waardoor de riolering wordt ontlast en het grondwater in je tuin wordt aangevuld. Een vijver met verschillende bloeiende planten is goed voor de biodiversiteit.

Aandachtspunten

  • Situeer de vijver in een lager gelegen deel van je tuin, dan heb je als de oever en de vijver vol is nog voldoende bufferruimte in je tuin.
  • De vijver en oeverzone moet voldoende groot zijn om ook forse regenbuien te kunnen opvangen. Als je een overloop naar de tuin of straat hebt, heb je meestal voldoende aan 35 mm van het aangesloten oppervlak.
  • Infiltreer zo veel mogelijk regenwater in de oeverzone. Zo voorkom je dat het vijverwater te voedselrijk en te zuur wordt.
  • Zet sterke vissen uit in je vijver die tegen regenwater kunnen, die de planten schoonmaken en die muggenlarven eten.
  • In oude woningen is de regenpijp vaak ook de ontluchting van het vuilwaterriool. Koppel je deze regenpijp af dan moet je de ontluchting weer herstellen.
Bijlage waterkwaliteit

Waterklaar actueel


Actueel

Geen prut in de put
Hoge kosten en wateroverlast door troep in straatputten
Lees meer
Waterklaar?
Het is voorjaar. Heerlijk, de zomer nadert, maar bent u al waterklaar? Bent u voorbereid op...
Lees meer

Kennis

Onderzoek

Onderzoeken en innovaties

Lees meer