Ga naar de inhoud

Winterklaar

Clouds
Gepubliceerd op: 29-09-2021

Met de herfst in aantocht wordt het tijd ons huis weer winterklaar te maken. De tuinmeubels gaan in de winterstalling, de verlichting van de fietsen wordt nagekeken en de dakgoten zijn aan de beurt
voor de grote schoonmaak. Want de najaarsstormen kunnen gepaard gaan met veel wind en flinke regenbuien.

Recent internationaal onderzoek heeft aangetoond dat de aarde de afgelopen 50 jaar al met zo’n 1,2 graden Celsius is opgewarmd waardoor de kans op hevige regenval, zoals in juli dit jaar met een factor 1.2 tot 9 is toegenomen. Doordat we steeds meer onderzoek doen naar klimaatverandering wordt de voorspelbaarheid voor de lange termijn steeds beter. 

Mijn grootvader zwoor vroeger bij de Enkhuizer Almanak en de barometer die in de gang hing. Een klein bruin boekje dat al honderden jaren wordt gedrukt en waarin naast de opkomsttijden van de zon en maan, tijdstippen van eb en vloed, ook de weersvoorspellingen staan. De Enkhuizer Almanak die dit jaar aan z’n 426ste jaargang begon, voorspelt het weer een jaar vooruit. Iets waar veel meteorologen vast jaloers op zijn. 

Wat we intussen zeker weten is dat ons klimaat verandert en dat we ons hierop kunnen voorbereiden. Door de aanplant van groen kunnen we hittestress tegengaan en door infiltratie van regenwater kunnen we verdroging opvangen. Tips hiervoor vind u op dit Waterklaar platform. 

Tenslotte wil ik u niet onthouden dat de Almanak een mooie zachte herfst voorspelt met veel zonnige dagen. Laten we hopen dat deze voorspelling uit gaat komen!

Column NR1 door Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord

Waterklaar actueel


Actueel

Weet wat(er) speelt!
Het klimaat verandert. We krijgen in Limburg steeds vaker te maken met hevige regenbuien. Deze...
Lees meer
Bosatlas
Een van de boeken die mij uit mijn jeugd is bijgebleven, is de Bosatlas. Een imponerend groot...
Lees meer

Kennis

Onderzoek /noord/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek /noord/workshops

Workshops voor verschillende doelgroepen

Lees meer
Back to top

contact

Kalender calendar-icon