Ga naar de inhoud

Na regen komt zonneschijn

Clouds
Gepubliceerd op: 06-06-2021

“Na regen komt zonneschijn” luidt het ons allemaal bekende Nederlands spreekwoord. Dit jaar lijkt dit spreekwoord letterlijk uit te komen. Een relatief koud nat voorjaar wordt waarschijnlijk gevolgd door een droge warme zomer.

De regen nodigde niet uit eropuit te gaan, maar zorgde er wel voor dat ons grondwater eindelijk na jaren weer even op niveau kwam. De afgelopen jaren hebben we dit vaker gezien. Maar zagen we ook dat er vervolgens weer een lange droge periode kwam waardoor de beken en sloten weer heel snel droog kwamen te staan. De klimaatverandering blijft ons verrassen en stelt ons voor grote uitdagingen. Met lokaal grote verschillen. Het is altijd weer spannend waar de grote plensbui plotseling gaat vallen en de staten blank komen te staan.

Het anticiperen op klimaatverandering vraagt om veel geld. Waterpanel Noord wist voor Noord- en Midden-Limburg ruim 7 miljoen euro aan landelijke subsidie binnen te halen voor klimaatmaatregelen. Dat is veel geld, echter maar een kleine 10% van wat we de komende jaren moeten gaan investeren in het langer vast houden van (regen)water en het voorkomen van hittestress. Daarnaast willen we ook investeren in educatie. Want het begint allemaal met bewustwording en wat we zelf kunnen doen. Kijk daarom op deze website welke eenvoudige maatregelen u kunt nemen. We doen het samen!

Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord 
Column NR1 juni 2021

Waterklaar actueel


Actueel

Goede initiatieven duurzaamheid Parkstad!
Goede initiatieven voor duurzaamheid in Parkstad mogen zichtbaar worden!
Lees meer
Weet wat(er) speelt in Limburg
Ontdek het aan de hand van waterwandel- en fietsroutes door LimburgMet deze boodschap geven...
Lees meer

Kennis

Onderzoek /noord/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek /noord/workshops

Workshops voor verschillende doelgroepen

Lees meer
Back to top

Kalender calendar-icon