Ga naar de inhoud

Bomen

Clouds
Gepubliceerd op: 02-04-2021

De afgelopen weken stonden de kranten vol met verkiezingsbeloften van de verschillende politieke partijen. Gelukkig met veel aandacht voor het klimaat; het terug brengen van de CO2 uitstoot of het opwekken van alternatieve energie.

Thema’s die leven in de samenleving van nu. Het nemen van klimaatadaptieve maatregelen begint normaal te worden. Met enige regelmaat krijgen gemeenten bijvoorbeeld verzoeken om toestemming voor het kappen van bomen. De achterliggende geachte is dat de zonnepanelen op het dak dan meer stoom kunnen opwekken. Echter vergeten wordt dat wanneer het dak warmer wordt ook het huis warmer wordt. En omdat de stroom door de zonnepanelen goedkoper is, wordt er vervolgens een airco aangeschaft om het huis weer te koelen. Ontzettend duurzaam is dat niet. 

Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen (WUR) blijkt dat het bladerdek van een volgroeide boom goed is voor een koelvermogen van 20- 30kw, wat gelijk staat aan tien airco’s. Door de droogte hadden bomen het de afgelopen jaren zwaar. Bomen maken daardoor minder bladeren aan, zijn gevoeliger voor ziekten of laten midden in de zomer hun bladeren vallen. Tijd voor actie dus!

Dit voorjaar starten de Noord- en Midden-Limburgse gemeenten van Waterpanel Noord daarom samen met Westelijke Mijnstreek de campagne “het komt uit de lucht vallen”. Een campagne die u kan helpen het regenwater niet verloren te laten gaan maar u een handje kan helpen in de tuin. U kunt de regeling vinden op deze website bij gemeenten. 

Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord (NR1)

Waterklaar actueel


Actueel

Bomen
De afgelopen weken stonden de kranten vol met verkiezingsbeloften van de verschillende politieke...
Lees meer
Water kent geen grenzen
‘Wat mij betreft zouden we Waterpanel Noord Klimaatpanel Noord noemen. Hevige stortbuien...
Lees meer

Kennis

Onderzoek /noord/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek /noord/workshops

Workshops voor verschillende doelgroepen

Lees meer
Back to top

Kalender calendar-icon