Ga naar de inhoud

Column NR1 “Weet wat er speelt”

Clouds
Gepubliceerd op: 12-06-2020

De afgelopen weken was er in de media veel te lezen over droogte. In een groot deel van Nederland is er zelfs een droogterecord gevestigd. Dat deze droogte ook gevaren met zich mee brengt bleek nog maar eens uit de verschillende natuurbranden die zich vroeg in het jaar manifesteerden. Volgens het European Forest Fire Information Sytem (EFFIS) is de kans op bosbranden door droogte in Noord- en West-Europa zelfs groter dan in Zuid-Europa.

Om te kunnen constateren dat het droog is, hoef je geen wetenschapper te zijn. Kijkende in de tuin werd dit voorjaar pijnlijk duidelijk welke bomen en planten het afgelopen jaar niet hebben overleeft. Met als gevolg dat het warmer wordt. Ons klimaat is snel aan het veranderen en de natuur heeft heel veel moeite het tempo bij te benen. Wij mensen passen ons relatief snel aan, maar dat geldt niet voor de natuur. Iedere door ons geplaatste airco tegen hittestress vreet energie en produceert CO2 waardoor de temperatuur nog sneller stijgt. Beter dus om een boom te planten. De schaduw van een volwassen grote boom is goed voor verkoeling vergelijkbaar met zo’n 5 airco’s en neemt bovendien C02 op. 

Natuurlijk kunnen we iedere dag de kraan open draaien om onze planten water geven met gezuiverd drinkwater maar we kunnen ook gewoon de regenpijp afzagen en er een regenton onderzetten. Of nog beter is het water direct te laten infiltreren in de tuin. Kleine dingen die we zelf kunnen doen en waarmee we in plaats van de natuur te belasten de natuur een handje kunnen helpen. Goed voor de natuur, klimaat, voor ons en onze kinderen.

Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord
Waterklaar actueel


Actueel

Zorg voor droge voeten
17 maatregelen die u kunt nemen om schade door wateroverlast in uw eigen woning te beperken zijn...
Lees meer
Summertime
"Er staan ons nog heel wat hete zomers en fikse buien te wachten" vertelt Paul Sanders in de...
Lees meer

Kennis

Onderzoek /noord/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek /noord/workshops

Workshops voor verschillende doelgroepen

Lees meer
Back to top

Kalender calendar-icon