Column NR1 ‘Tips’

Gepubliceerd op: 01-12-2019

De afgelopen maanden vroeg Waterpanel Noord uw aandacht voor Waterklaar. U weet wel de stimuleringsregeling waarbij we iedereen vragen een steentje bij te dragen door het regenwater te laten infiltreren in de bodem van de eigen tuin. En om u bewust te maken dat drinkwater niet vanzelfsprekend is. Waterklaar doen we samen.

Graag wil ik een eigen voorbeeld met u delen. Toen we afgelopen najaar bij vrienden op bezoek gingen, stond hun hele verharde achtertuin blank. Het was lastig om zonder natte voeten binnen te komen. Ik gaf mijn vriend de tip een paar gaten te boren en deze vol te storten met grind. Het kostte me nogal wat overtuigingskracht en eigenlijk had hij weinig vertrouwen in mijn advies. Maar het vooruitzicht op nog meer regen maakte dat hij toch aan de slag ging. Afgelopen week kreeg ik van hem een berichtje dat de oplossing goed werkte. Een kleine ingreep, een middagje werk, had dus een groot effect.

Nu we het trouwens over tips hebben. Wist u dat de straattaal voor geld Doekie is? Maar “Doekies” kunnen ook geld kosten. Hiermee bedoel ik natuurlijk de vochtige doekjes die u kunt kopen in de supermarkt. Ze zijn erg handig bijvoorbeeld bij smerige handen, om het aanrecht af te doen of als vochtig toiletpapier. Toen onze kinderen klein waren kochten we ze ook met dozen tegelijk. Doordat deze doekjes echter niet oplossen in water zorgen ze vaak voor verstoppingen, blijven ze steken in het riool of in de pompen van de afvalwaterzuivering. Het weghalen van die doekjes kost enorm veel geld. Miljoenen euro’s, die we dus eigenlijk door het riool spoelen. Met een afvalemmertje naast het toilet kunt u dus geld besparen. Daarom “Doekie, nee niet in de WC.”

Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord
Wethouder gemeente Peel en Maas
Waterklaar actueel


Actueel

Doekjes in de wc: niet doen!
Natte doekjes in het toilet kosten de Nederlander, en dus ook de Limburger, jaarlijks miljoenen...
Lees meer
Column NR1 ‘Tips’
De afgelopen maanden vroeg Waterpanel Noord uw aandacht voor Waterklaar. U weet wel de...
Lees meer

Kennis

Onderzoek

Workshops voor verschillende doelgroepen

Lees meer
Onderzoek

Onderzoeken en innovaties

Lees meer