Het belang van samenwerken

Gepubliceerd op: 02-03-2019

Al een aantal jaren werken vijftien Noord-Limburgse gemeenten, WML, WBL en het Waterschap Limburg in het Waterpanel Noord intensief samen aan wat we de wateropgave noemen. Hoe bieden we het hoofd aan felle hoosbuien en lange periodes van droogte?

Al een aantal jaren werken vijftien Noord-Limburgse gemeenten, WML, WBL en het Waterschap Limburg in het Waterpanel Noord intensief samen aan wat we de wateropgave noemen. Hoe bieden we het hoofd aan felle hoosbuien en lange periodes van droogte? Een samenwerking op inhoud, op het delen van kennis en ervaringen. Waar de een capaciteit tekort komt, kan de ander bijspringen. Heel normaal eigenlijk; grondwater, hemelwater, waterleidingen, beken en afvoeren trekken zich immers niets aan van door overheden ingestelde papieren grenzen. De klimaatverandering is zichtbaar in extremen. Zo konden we in 2016 de regen niet kwijt en was het afgelopen jaar veel te droog, terwijl we ook te maken hadden met hevige plensbuien. Mensen die in de buurt van een beek wonen of onderaan een helling, weten er alles van.

Achter de schermen werken we hard om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Overheden investeren miljoenen in uiteenlopende maatregelen. Dat doen we zo veel mogelijk samen, in overleg en over de grenzen heen. Maar we kunnen het niet alleen, we hebben de inwoners nodig. Zoals mijn collega Josette Van Wersch van Waterschap Limburg het zegt: ‘U kunt als bewoner ook bijdragen: een groene tuin in plaats van een stenen tuin geeft plezier om naar te kijken én is minder warm. Door regenwater te infiltreren in de bodem of door de aanschaf van een regenton, bent u ook nog onafhankelijk van het water uit de kraan.’ Ik ben het daar volledig mee eens.Het belang van water is groter dan ooit. En als u water ook belangrijk vindt, dan kunt u nu invloed uitoefenen door te gaan stemmen bij de aankomende waterschapsverkiezingen.

Waterklaar actueel


Actueel

Onderzoek Wonen Limburg en studenten Hogeschool Van Hall Larenstein
Het klimaat verandert, langere periodes van droogte en intensievere buien in kortere tijd. Wat...
Lees meer
Campagne Geen prut in de put verlengd
Geen prut in de put. Onder die vlag lanceerde Waterpanels Limburg twee jaar geleden een campagne...
Lees meer

Kennis

Onderzoek

Onderzoeken en innovaties

Lees meer