Ga naar de inhoud

Regio promoot afkoppelen regenwater met Waterklaar bus

Clouds
Gepubliceerd op: 08-05-2023

Het programma Waterklaar wil de komende jaren extra aandacht vragen voor het afkoppelen van regenpijpen van het riool door naar inwoners toe te gaan. Met een Waterklaar Bus worden wijken, dorpen en activiteiten bezocht. Watercoaches van Waterklaar wijzen inwoners op eenvoudige maatregelen die ze zelf kunnen nemen om duurzaam om te gaan met water.

Vraag subsidie aan
Eric Beurskens, wethouder van gemeente Horst aan de Maas en namens de regio verantwoordelijk bestuurder licht toe waarom deze aanpak gehanteerd wordt: “De gemeenten in Noord- en Midden Limburg hebben subsidies beschikbaar voor inwoners die hun regenpijpen afkoppelen van het riool. Veel inwoners denken echter dat afkoppelen erg ingewikkeld is en dat de hele tuin overhoop gehaald moet worden om dit voor elkaar te krijgen. Meestal is de oplossing eenvoudig. Daarom gaan we met een busje naar de inwoners toe om te vertellen hoe dit afkoppelen werkt en welke subsidie ze hiervoor krijgen.”

Voordelen van afkoppelen
De Waterklaar Bus en de coaches bezoeken diverse activiteiten en dorpen in de regio. Op www.waterklaar.nl/bus staat waar de bus te bezoeken is en hoe inwoners subsidie kunnen aanvragen. Naast de interessante subsidie, brengt het afkoppelen van het regenwater diverse voordelen met zich mee voor inwoners. Zo wordt het riool minder belast bij zware regenbuien waardoor overstroming van het riool wordt tegengegaan. Daarnaast blijft de tuin langer groen bij droogte doordat het water in de bodem van de tuin wordt vastgehouden in plaats van dat het afgevoerd wordt via het riool. Ook neemt het verbruik van drinkwater af omdat je dit niet nodig hebt om planten water te geven en hebben inwoners minder last van wateroverlast.


Over Waterklaar
Waterklaar is een initiatief van de 15 Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg en Waterleidingmaatschappij Limburg. Waterklaar richt zich op het vergroten van de bewustwording over klimaatadaptie en het stimuleren van inwoners en bedrijven om maatregelen te nemen in de eigen leefomgeving. Denk hierbij aan het afkoppelen van het regenwater van het riool, het ontstenen van tuinen en verbeteren van de biodiversiteit.

Kijk voor meer informatie over Waterklaar op www.waterklaar.nl

Regio promoot afkoppelen regenwater met Waterklaar bus
Back to top