Ga naar de inhoud

Uitersten

Clouds
Gepubliceerd op: 26-02-2021

Ineens viel begin februari dan toch die bijna Siberische winter binnen. Door de warme winters van de afgelopen jaren zijn we bijna vergeten hoe een echte Nederlandse winter eruitziet.

Schaatsende mensen op het ijs en blije kinderen spelend in bergen met sneeuw. Een winters landschap dat we eigenlijk alleen nog zien op de schilderijen van onze oude meesters. Natuurlijk leven we in een andere tijd en ziet onze omgeving er compleet anders uit dan in de zestiende eeuw, maar sommige dingen blijken toch nog actueel. Zo is de afgelopen jaar aangelegde waterbuffer niet alleen geschikt voor de infiltratie van regenwater, maar blijkt deze ook uitermate geschikt te zijn voor sneeuwballengevechten. De hellingen zijn geweldig om met de slee vanaf te suizen. Ineens was het ouderwets winter. En dan te bedenken dat de week ervoor het kwik bijna de tien graden Celsius aantikte en de Maas ver buiten haar oevers trad.

Juist die uitersten zijn de grootste uitdaging voor de gevolgen van klimaatverandering. Perioden van langdurige droogte afgewisseld door perioden met extreem veel neerslag. Daarom werd ik de afgelopen week blij verrast tijdens een presentatie over klimaatinnovaties. Zoals het omzetten van regenwater in drinkwater, waarbij de installatie in een zeecontainer past. Slimme innovaties die vertrouwen geven, maar toch ook wel een beetje beangstigend zijn. Worden we in de toekomst volledig afhankelijk van technologische hoogstandjes voor het leefbaar houden van onze omgeving?

Wellicht dat we op wereldschaal individueel niet zoveel kunnen veranderen aan de uitersten waarmee we de komende jaren te maken gaan krijgen, maar samen kunnen we wél het verschil maken.

Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord

Uitersten
Back to top