Ga naar de inhoud

Weet wat(er) speelt!

Clouds
Gepubliceerd op: 27-11-2021

Het klimaat verandert. We krijgen in Limburg steeds vaker te maken met hevige regenbuien. Deze regenbuien zorgen steeds meer voor wateroverlast. Het riool kan de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken waardoor straten en tuinen onder water komen te staan.

Soms valt er plotseling zoveel regen in korte tijd dat noodzakelijke maatregelen genomen moeten worden om het water buiten de deur te houden. Waterschap Limburg geeft samen met de Limburgse gemeenten voorrang aan het aanpakken van problemen die door wateroverlast ontstaan. De overheid kan dit echter niet alleen. Ook inwoners staan aan de lat om Limburg klaar te stomen voor het veranderend klimaat. Samen moeten we de schouders eronder zetten om de gevolgen van wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.

Weet wat(er) speelt bij voorzorg
Om wateroverlast nu en in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om maatregelen te nemen. Wateroverlast ontstaat niet alleen door extreme regenval maar ook door de toename van de hoeveelheid bebouwing en verharding in de tuinen. Samen gaan we de uitdaging aan om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Door het nemen van eenvoudige maatregelen zoals het afkoppelen van de regenpijp of het aanleggen van een grindterras maak je jouw tuin Waterklaar. De Limburgse gemeenten en Waterschap Limburg hebben een gunstige subsidieregeling in het leven geroepen voor het afkoppelen van jouw regenpijp van het rioolstelsel. Samen verkleinen we de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin ligt binnen handbereik. Help mee om wateroverlast te voorkomen. Kijk op op deze website wat jij kunt doen.

Weet wat(er) speelt bij dreiging
Soms valt er in een korte periode zoveel regen dat wachten geen optie meer is. Er is sprake van plotselinge wateroverlast dat grote gevolgen kan hebben. Hoe bereid je je daarop voor? En wat moet je wel of juist niet doen in zo’n situatie? Wacht niet op water en kom op tijd in actie. Het is in het belang van jouw veiligheid en die van anderen. Kijk op www.wachtnietopwater.nl wat jij zelf kunt doen bij plotselinge wateroverlast en voor een aantal handige tips.

Weet wat(er) speelt bij nood
Extreme regenbuien kunnen leiden tot watersnood met alle gevolgen van dien. Tijdens een watercrisis, zoals afgelopen zomer in Limburg, moeten noodmaatregelen genomen worden. Breng jezelf in veiligheid, help anderen en blijf op de hoogte van actuele informatie. Meer informatie vind je op de webpagina wateroverlast. 

Wat deden anderen?                                                                     
Ralf uit de gemeente Voerendaal heeft zijn tuin Waterklaar gemaakt door 690m2 af te koppelen. Het initiatief Samen Duurzaam Norbertuswijk is een pilot gestart met bewoners aan de Rembrandtstraat in Horst om gezamenlijk over te gaan tot waterafkoppeling van het riool van de woningen. En Harry uit Asenray heeft een zelf opdrijvend schot gemaakt om zijn woning te beschermen tegen plotselinge wateroverlast. Bekijk deze en nog meer inspirerende verhalen van Limburgers op deze website. Kijk of je hun ideeën tegen wateroverlast kunt toepassen in je eigen tuin, straat of buurt. 

Artikel NR1

Waterklaar actueel


Actueel

Medicijnresten als risicobron voor (drink)water
In de toekomst kan de kwaliteit van drinkwaterbronnen onder druk komen te staan door steeds meer...
Lees meer
Recycle je gebruikte (frituur)vet
De gemiddelde Nederlander gebruikt op jaarbasis 4 kg frituurvet. Daarvan wordt 1,4 kilo thuis...
Lees meer

Kennis

Onderzoek /maas/downloads

Downloads

Lees meer
Onderzoek https://www.waterklaar.nl/maas/onderzoeken

Onderzoeken en innovaties

Lees meer
Back to top

contact

Kalender calendar-icon