Ga naar de inhoud

Op weg naar een klimaatadaptieve regio in 2050

Clouds
Gepubliceerd op: 31-03-2021

Het klimaat verandert
Het zal u niet ontgaan zijn dat het klimaat verandert. Het KNMI geeft aan dat in de periode tot 2050 de jaargemiddelde temperatuur stijgt (het wordt warmer), de hoeveelheid neerslag in de zomers neemt sterk af (het wordt droger), tegelijkertijd neemt de hoeveelheid neerslag in korte tijd toe, de buien worden heftiger, plensbuien komen straks vaker voor (het wordt natter en extremer) en de zeespiegel stijgt (grotere kans op overstromingen).


Daarom is de werkregio samen met Royal HaskoningDHV aan het onderzoeken welke effecten klimaatverandering heeft in de regio Maas- en Mergeland. De effecten van klimaatverandering zijn voor elke plek anders. De impact is sterk afhankelijk van lokale omstandigheden. Hiervoor zijn zogenaamde stresstesten uitgevoerd. Daarom is het belangrijk te kijken naar de unieke situatie binnen de werkregio Maas- en Mergelland. Een gebied met een veelzijdig karakter. Oude monumenten, nieuwe moderne wijken, heuvelachtig, soms verhard, soms groen en soms waterrijk.

Ook binnen de werkregio Maas en Mergelland is dit het geval en hebben we niet alleen de ambitie uitgesproken hier maatregelen tegen te treffen voor de korte termijn maar ook om in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust ingericht te zijn.

Hoe gaan we dit aanpakken
We hebben hiervoor een routekaart opgesteld.
De eerste stap is de voorbereiding. In 2020 zijn de effecten van de klimaatverandering in beeld gebracht met behulp van een stresstest.

In Q2 en Q3 van 2021 voeren we de gesprekken. We gaan de dialoog aan met overheidspartners en betrokken stakeholder.
Om situaties te voorkomen of te verbeteren gaan we informatie ophalen. Hier vragen we u om aan te geven of de knelpunten voldoende in beeld zijn, of deze correct zijn, of er nog aanvullende risico’s aanwezig zijn. Ook kan men aandragen welke aandachtpunten belangrijk zijn voor de oplossing van de knelpunten.

Eind 2021 ronden we het proces af door het opleveren van de uitvoeringsagenda. In deze rapportage worden de meest urgente knelpunten benoemd. We streven erna deze uiterlijk 2027 op te lossen. Dit zijn de situaties met grote effecten op zowel de veiligheid en gezondheid van bewoners als de bereikbaarheid van vitale functie binnen de regio.

In de uitvoeringsagenda worden gelijk strategische afspraken gemaakt voor de langere termijn (na 2027). De strategie geeft richting aan de wijze waarop Maas- en Mergelland zich aanpast aan het veranderende klimaat.

Tot slot
Het is een ambitieuze aanpak waarbij het niet realistisch is om alle kwetsbaarheden meteen op te lossen. De werkregio Maas- en Mergelland zal niet van het ene op het andere jaar volledig klimaatadaptatief zijn ingericht. Wij willen een klimaatbestendige regio zijn waarin het -nu en in de toekomst- fijn is om te wonen, werken en recreëren. Klimaatadaptatie geeft de kans om de leefomgeving te verbeteren.

Met de gekozen strategie zorgen we ervoor dat Maas- en Mergelland ook in 2050 een leefbare regio is.

Jochen Roumen
Klimaatcoördinator Maas- en Mergelland

Op weg naar een klimaatadaptieve regio in 2050
Back to top

contact

Kalender calendar-icon