Bovengronds water opvangen

Dit is de meest eenvoudige en minst ingrijpende manier om water op te vangen. De meeste tuinen bieden ruimte om water van het dak en terras op te vangen. Zo stroomt het water niet het riool in, maar wordt het afgevoerd naar een plek in je tuin, een regenton of een ander alternatief.

Opvangen in een regenton - hoe werkt het?

 • Zaag de regenpijp door en sluit deze aan op de regenton.
 • Monteer een bladvanger op de regenpijp. Deze scheidt bladeren en andere grove delen van het regenwater en voorkomt zo verstoppingen en vervuiling van het water. Monteer de bladvanger op werkhoogte, zo is hij gemakkelijker schoon te maken.
 • Zet de regenton op een verhoging. Dan is er voldoende druk om er een tuinslang aan te koppelen of kun je de tuingieter er gemakkelijk onder zetten.
 • Gebruik een vulautomaat. Zodra de regenton vol is, wordt het regenwater afgevoerd naar het regenwaterriool of via een pijp of gootje naar de tuin.
 • Zet de regenton op een schaduwrijke plek. Dit voorkomt opwarming en daarmee algengroei.
 • Een deksel op de ton houdt het water helder en voorkomt dat de ton een kweekvijver wordt voor muggen.

Afvoeren naar een plek in de tuin - hoe werkt het?

Zaag de regenpijp af, vang het regenwater op in een gootje en laat het naar de bezinkplek stromen. Een gootje kun je bijvoorbeeld maken van klinkertjes of vijverfolie. De bezinkplek is tevens de berging. Als het hard regent, zal daar tijdelijk water blijven staan. De bezinkplek kan een vijver of moerasje zijn, een verdiepte plek in de tuin waar het water langzaam in de bodem kan zakken en/of een plek voor ondergrondse infiltratie.

Zo wordt het schone regenwater gescheiden van het afvalwater en opgevangen in een regenton. De vulautomaat zorgt ervoor dat het overige regenwater wordt afgevoerd naar een infiltratieplek in de tuin.

Ondergronds water opvangen

Bij ondergronds infiltreren wordt hemelwater van het dak via een pijp of goot naar een ondergrondse opvangvoorziening gebracht. Dit kan een grindkoffer of infiltratiekrat zijn. Het water zakt vervolgens geleidelijk in de bodem weg. Installeer je een ondergrondse wateropvang met een elektrische pomp dan kun je het water gebruiken om je tuin te sproeien.

Grindkoffer/ put
Graaf hiervoor een kuil en bedek deze met kunststof vliesdoek (geotextiel). Vul het gat met grind, lavasteen of kleikorrels en sluit het doek. Het doek zorgt ervoor dat de stenen niet dichtslibben met zand.

Infiltratiekrat
Dit is hetzelfde principe als de grindkoffer. Echter, de infiltratiekrat is hol van binnen en kan dus meer water bergen. Een krat moet minimaal 30 centimeter onder de grond zitten. Als er verkeer overheen moet, is de minimale diepte zelfs 50 cm.

Zandvang
Bij ondergronds infiltreren is een zandvang nodig om te voorkomen dat de infiltratievoorziening verstopt raakt met zand. Een zandvang is een overloopputje waarin het zand uit het water bezinkt. Er zijn kunststof kant-en-klaar zandvangen te koop, maar je kunt deze ook zelf metselen of maken van beton. Schep de zandvang regelmatig schoon.

Overloop en ontluchting
Wanneer de grindkoffer of krat vol is, kan het regenwater via een overloop wegstromen naar een lager gelegen gedeelte van de tuin of naar de riolering. Deze overloop zorgt ook voor de ontluchting van de krat of grindkoffer.

Een regenton is heel goed te combineren met een grindkoffer of infiltratiekrat. In deze situatie is een zandvang van belang om te voorkomen dat de infiltratievoorziening verstopt raakt met zand. 

Infiltratievijver of minimoeras

Creëer een infiltratievijver in je tuin. Dit is gewoon een 'gat' zonder folie met eventueel wat grind op de bodem. Hierin kan het water langzaam in de grond wegzakken. Je kunt je vijver ook voorzien van moerasplanten. Dit trekt libellen, salamanders, kikkers en padden aan.

Groene daken

Ook het aanleggen van groene daken is een goede keuze. Groene daken houden ongeveer de helft van het regenwater vast. Door verdamping wordt dit water vervolgens teruggebracht in de atmosfeer. Naast het vasthouden van water, zorgen ze voor verkoeling in de zomer en extra isolatie in de winter. Tevens gaan groene daken veel langer mee en halen ze fijnstof uit de lucht. Per slot van rekening ziet het er ook nog mooi uit ook!

Waterdoorlatende bestrating

Bestrating laat weinig water door, maar er zijn alternatieven om het regenwater toch in je eigen tuin te houden.

Mooie alternatieven voor tegels en klinkers zijn:

 • terrastegels afgewisseld met waterdoorlatende stroken;
 • houten vlonders;
 • grastegels met een open raamwerk;
 • kleine steentjes of houtsnippers;
 • infiltrerende lijngoot.